Na hlavný obsah

Matovič nevidí priestor na sprísňovanie lockdownu, skloňuje plošné testovanie

Absolútne zatvorenie krajiny by ju ekonomicky položilo.

Matovič nevidí priestor na sprísňovanie lockdownu, skloňuje plošné testovanie
Premiér Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Premiér Igor Matovič (OĽANO) označil pandemickú situáciu na Slovensku za naďalej kritickú, pravdepodobne ju napríklad v Nitrianskom okrese zhoršuje aj mutácia koronavírusu z južného Anglicka. Uvažuje preto nad opätovným celoštátnym pretestovaním obyvateľstva.

„Ak sa chceme z toho dostať, jedinou cestou je masívne plošné testovanie,“ povedal v relácii Sobotné dialógy (9. 1.) na Rádiu Slovensko.

Nevidí totiž priestor na sprísnenie súčasného lockdownu, keďže absolútne zavretie aj doteraz otvorených fabrík a prevádzok by krajinu ekonomicky položilo. Za problém považuje, že nastavené opatrenia mnohí občania nerešpektujú. Ďalšie celoštátne testovanie by preto muselo byť povinné a podmienené ďalšími pravidlami, podobne ako tomu bolo pri pilotnom testovaní na Orave.

Výnimka pre Holého

V súvislosti s medializovanou decembrovou cestou vicepremiéra do Veľkej Británie poznamenal, že Štefan Holý (Sme rodina) mal výnimku od hlavného hygienika Jána Mikasa. Takýchto výnimiek mal udeliť 500 a podľa Matoviča ju nevyužil žiadny poslanec OĽANO. Premiéra mrzí spôsob, ako bola celá vec odkomunikovaná verejnosti. Myslí si, že Holý len trošku naťahoval novinárov. “Bolo to úplne zbytočné a nepomohlo to veci.“

Matovič plánuje počas tohto víkendu zvolať mimoriadne rokovanie vlády, aby sa dohodla na ďalšom postupe riešenia situácie. Zatiaľ podľa neho nie je možné odhadnúť ani termín návratu detí do škôl. Problémom je aj nedostatok testov, ktoré načas a v dostatočnom množstve nezabezpečilo ministerstvo hospodárstva.

Skonštatoval, že ho šéf rezortu Richard Sulík (SaS) sklamal a bude nutné mu kompetenciu obstarávania testov odobrať. Na odchod z ministerskej stoličky ho ale vyzývať nebude.

Sulíka neodvolá

Prezradil, že sa k nemu dostali sprostredkované informácie o tom, že v prípade, ak by k takémuto kroku pristúpil, Sulík by do niekoľkých mesiacov rozbil koalíciu. „Nechcem byť zámienkou, na základe ktorej sa položí vláda a do čela štátu sa vráti mafia,“ poznamenal.

Sulík vylúčil akékoľvek odkazy premiérovi, či už priame alebo sprostredkované. „Navyše, strana Sloboda a Solidarita nemôže rozbiť koalíciu. Ak by odišla, len klesne počet poslancov z 95 na 82 a vláda aj koalícia by fungovali naďalej,“ napísal na sociálnej sieti.

Premiér sa však ospravedlnil Sulíkovi za to, že ho pred Vianocami označil za idiota. „Myslím si, že sa to nepatrilo. Kým vtedy som to urobil iba ja preto, že som videl, ako sa vyvíja situácia, teraz ho tak pri pohľade na to, čo sa deje, môžu nazývať aj ostatní,“ povedal v Sobotných dialógoch. Jeho dôveru však Sulík absolútne stratil. „Zlyhanie pána ministra nás už do tejto chvíle stálo životy 2 000 ľudí,“ dodal.

Celú diskusnú reláciu Sobotné dialógy nájdete na https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1134

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko