Na hlavný obsah

V Nitre už začali platiť prísnejšie pravidlá, zatvoriť sa museli aj škôlky

Na dodržiavanie opatrení dohliada polícia.

V Nitre už začali platiť prísnejšie pravidlá, zatvoriť sa museli aj škôlky
Na snímke tlačová konferencia 4. januára 2021 pred budovou Mestského úradu v Nitre k najnovšiemu vývoju pandémie v Nitre a okolí. Foto: TASR

V Nitrianskom okrese platia od utorka 5. januára nové pravidlá pre materské školy i obchodné prevádzky. Do platnosti už vstúpila nová vyhláška, ktorú vydal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre.

RÚVZ v nej upravuje množstvo zákazníkov, ktorí môžu byť v jeden okamih v obchode. Kým doteraz to mohla byť jedna osoba na 15 metrov štvorcových, od dnešného dňa nesmie koncentrácia prekročiť limit jeden zákazník na 25 metrov štvorcových z predajnej plochy prevádzky. „Pokiaľ predajná plocha určená pre zákazníkov nedosahuje 25 metrov štvorcových, v prevádzke sa v jednom okamihu môže nachádzať najviac jeden zákazník,“ uvádza sa vo vyhláške.

Tá zároveň zakazuje prevádzku materských škôl a zariadení, ktoré poskytujú starostlivosť o deti vo veku do sedem rokov. Zákaz sa nevzťahuje iba na zariadenia pre deti predškolského veku, ktoré poskytujú starostlivosť o zamestnancov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a v zdravotníctve.

V Nitre okrem toho od utorka začínajú policajti vykonávať kontroly zamerané na potrebu cestovania do mesta. V prípade, že niekto dochádza do Nitry do zamestnania alebo za podnikaním, musí si zabezpečiť potvrdenie od zamestnávateľa alebo iný dokument. „Tým potom môžu preukázať nutnosť svojej cesty,“ informovala polícia.

Mesto sprísnenými opatreniami reaguje na kritickú pandemickú situáciu v Nitre a okolí, keď počas posledných dní výrazne narástol počet infikovaných aj hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Okres sa pripravuje na celoplošné testovanie a primátor Nitry Marek Hattas prirovnáva dianie k tomu na Orave počas októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko