Na hlavný obsah

Mliekareň reaguje na závery inšpekcie, proti pokute sa odvolá

Výška pokuty je podľa spoločnosti neprimerane vysoká.

Mliekareň reaguje na závery inšpekcie, proti pokute sa odvolá
Foto: RTVS

Hriňovská mliekareň sa proti pokute 135 000 eur, ktorú jej Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) udelila za mimoriadne zhoršenie vôd na Slatine, odvolá. Vo svojom stanovisku to uviedlo vedenie mliekarne. „Zároveň budeme prezentovať verejnosti aj skutočný stav toho, ako k udalosti prišlo a aké riešenia sme prijali,“ dodáva.

Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné a spoločnosť sa proti nemu môže odvolať do 15 dní, čo aj urobí. S rozhodnutím totiž nesúhlasí vo viacerých bodoch. Inšpekcii podľa nej nejde o nápravu stavu, ale o poškodenie spoločnosti. „Dokazuje to aj výška pokuty v čase pandémie koronavírusu v porovnaní so škodou, ktorú sme podľa tvrdení SIŽP spôsobili či mohli spôsobiť,“ uvádza vedenie mliekarne. „Tvrdenia inšpekcie sa neopierajú o objektívny stav, zistenia sú prezentované tendenčne a výška pokuty absolútne nereflektuje postoj našej spoločnosti k problému a nápravným opatreniam, ktoré sme uskutočnili,“ dopĺňa.

Inšpekcia svoje rozhodnutie odôvodňuje tým, že za ostatné roky riešila znečistenie na rieke Slatina viackrát a uložila aj viacero pokút, stav na jej povodí sa ale nikdy zásadne nezmenil. „Verím, že toto rozhodnutie prispeje k postupnému zlepšeniu situácie a ochrane vodného toku Slatina,“ povedal generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo.

K znečisteniu rieky došlo v auguste. Mliekareň tvrdí, že problém hneď odstránila

Mliekareň podľa SIŽP spôsobila v Slatine znečistenie vlani v auguste. Vypúšťala odpadovú vodu z priemyselnej výroby do povrchových vôd. Použila na to kanalizáciu, ktorá bola určená na dočerpávanie dažďovej vody do rieky Slatina, priblížila inšpekcia.

„Namiesto dažďovej vody však počas kontroly vytekala z výpustného objektu biela, po mlieku zapáchajúca tekutina. Pracovníčky SIŽP počas kontroly za asistencie polície odobrali vzorky vody z drenážnej šachty certifikovaným odberovým zariadením do sterilizovaných sklenených nádob,“ opísala haváriu SIŽP.

„Koncom augusta minulého roka pre upchatie jednej z kanalizačných rúr pretiekla znečistená voda do drenážnej šachty, ktorá slúži na reguláciu stavu podzemnej vody. Tento incident nám pracovníčka SIŽP vytkla a okamžite bol presmerovaný tok odpadových vôd cez čistiareň. Situácia sa napravila a začali sa riešiť ďalšie kroky,“ uviedla k udalosti mliekareň.

Mliekareň na ďalší deň začala s čistením kanalizácie a s ďalšími opatreniami, aby už k podobnej situácii nedošlo. „Konštatuje to aj samotná inšpekcia, podľa ktorej sme splnili všetky požiadavky, ktoré nám boli kladené, a prijali sme aj opatrenia nad rámec jej požiadaviek,“ uzavrela hriňovská spoločnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko