Na hlavný obsah

NAKA zadržala bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho

Polícia zadržala v rámci akcie Mýtnik deväť osôb.

NAKA zadržala bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho
Exprezident Finančnej správy František Imrecze. Foto: TASR

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala v piatok (29. 1.) v rámci akcie Mýtnik bývalého funkcionára finančnej správy Františka Imreczeho a ďalších osem osôb. Ako informoval hovorca Prezídia policajného zboru Michal Slivka, zadržaní boli v súvislosti s korupciou a machináciami pri verejnom obstarávaní. Dodal, že ďalšie informácie poskytnú až vtedy, keď to procesná situácia dovolí.

„Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa rovnako k akcii Mýtnik zatiaľ nevyjadruje a vyjadrí sa, až keď mu to procesná situácia dovolí,“ uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Podriadený Kažimíra

František Imrecze bol nominantom strany Smer-SD a priamym podriadeným exministra financií Petra Kažimíra, ktorý v súčasnosti vedie Národnú banku Slovenska. Na čele finančnej správy bol do septembra 2018, keď po kauze colných podvodov odišiel z funkcie.

Medzi zadržanými by mal byť podľa informácií portálu televízie JOJ noviny.sk aj šéf IT finančnej správy Milan Grega. Televízia v piatok ráno informovala, že by sa mali obaja nachádzať na NAKA v budove policajného prezídia.

Portál doplnil, že v zatýkaní sa bude pokračovať. Mal informácie, že vyšetrovatelia chceli zadržať aj podnikateľov Michala Suchobu a Jozefa Brhela.

Zásah v bratislavskom hoteli

Portál pluska.sk neskôr v priebehu dňa priniesol správu, že polícia v súvislosti s akciou zasahovala aj v bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton, kde má Brhel kanceláriu.

Podnikateľ sa v piatok vzdal akýchkoľvek výkonných pozícií v spoločnostiach patriacich do podnikateľskej skupiny ZMJ SICAV. Všetky obvinenia odmietol a svoju nevinu je rozhodnutý preukázať pred orgánmi činnými v trestnom konaní. TASR o tom informoval riaditeľ komunikácie ZMJ SICAV Juraj Puchý v reakcii na piatkový zásah NAKA.

Momentálne sa nachádza v zahraničí. Uviedol, že sa na Slovensko vráti hneď, ako ho k tomu vyzvú. Svoju nevinu je ochotný preukázať aj Peter Brhel, ktorý je ďalším obvineným v rámci akcie Mýtnik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko