Na hlavný obsah

Napodobnia Trenčín či Nitru. Košice budú plošne testovať obyvateľov

Testovať sa bude prevažne na základných školách.

Napodobnia Trenčín či Nitru. Košice budú plošne testovať obyvateľov
Testovanie na koronavírus v Košiciach. Foto: TASR

Mesto Košice plánuje cez víkend celomestské testovanie, otvoriť chce minimálne 50 odberných miest. Testovanie začne v piatok (8. 1.) od 16.00 h a cez víkendové dni (9. 1. – 10. 1.) bude prebiehať od 9.0 h do 17.00 h. Na brífingu o tom informoval primátor mesta Košice Jaroslav Polaček. Plošne sa počas toho istého víkendu bude testovať aj v okrese Nitra. Koncom minulého roka sa na plošné testovanie podujal aj Trenčín.

„Mesto Košice požiadalo premiéra a hmotné rezervy o 100 000 antigénových testov, pričom dnes popoludní bude dodaných 80 000 testov a následne nám hmotné rezervy dodajú ďalšiu várku na to, aby sme mohli už tento piatok v Košiciach spustiť celomestské testovanie,“ uviedol Polaček. Dodal, že neplánujú pretestovať každého obyvateľa mesta, ale prioritne ľudí, ktorí nemôžu vykonávať svoju prácu z domu, tých, ktorí sa starajú o svojich blízkych, či ľudí v kritickej infraštruktúre.

Testovať sa bude prevažne na základných školách a zriadené budú taktiež dve veľkokapacitné odberové miesta, a to v budove Magistrátu mesta Košice a v Košických kultúrnych centrách na Kukučínovej ulici.

„Víkendové testovanie má veľký význam v tom, že Košice ako mesto, alebo aj okres sa dostáva na čelo Slovenska, čo sa týka počtu novoinfikovaných pacientov. A jediný spôsob, ako ochrániť lôžka v nemocnici a pacientov, ktorí sú závažne chorí, je testovanie a samozrejme očkovanie, ktoré robíme už od konca minulého roku,“ dodal infektológ Pavol Jarčuška z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UPJŠ LF a UNLP.

Doposiaľ bolo v Košiciach 7 472 pozitívne testovaných na COVID-19 a pandémia si v meste vyžiadala spolu 116 obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny