Na hlavný obsah

OH 2021 v Tokiu: Japonci sú proti. Odložte ich alebo zrušte, hovoria

V 126 miliónovom Japonsku pre koronavírus zomrelo 3 800 úmrtí.

OH 2021 v Tokiu: Japonci sú proti. Odložte ich alebo zrušte, hovoria
Na ilustračnej snímke olympijské kruhy v Tokiu. Foto: TASR/AP

Obyvatelia Japonska si nemyslia, že usporiadať už raz odložené olympijské hry v roku v Tokiu v roku 2021 je dobrý nápad.

Podľa dvoch aktuálnych prieskumov verejnej mienky vyše 80 percent Japoncov tvrdí, že hry by mali opäť odložiť alebo úplne zrušiť. V porovnaní s rovnakým prieskumom z decembra 2020 sa počet ľudí, ktorí odmietajú OH a PH v Japonsku, zvýšil o 18 percent.

Je to zlá správa pre tokijských organizátorov ako aj Medzinárodný olympijský výbor (MOV), ktorí nepripúšťajú iný záver ako usporiadanie olympijských hier v tomto roku.

Tokio aktuálne bojuje s nárastom prípadov koronavírusu, čo minulý týždeň donútilo japonskú vládu vyhlásiť núdzový stav. Predseda vlády Jošihide Suga napriek tomu uviedol, že nepochybuje o uskutočnení OH v roku 2021.

Obavy pre vysielacie práva

Vírus mali v krajine dlhý čas relatívne pod kontrolou, ale prudký nárast prípadov zvýšil skepticizmus v súvislosti s potenciálnym nebezpečenstvom vstupu 15 000 olympijských a paralympijských športovcov do krajiny.

Okrem športovcov treba rátať s početnými členmi ich realizačných tímov – trénermi, rozhodcami, funkcionármi či VIP hosťami. Ďalším faktorom sú fanúšikovia a ich účasť, resp. neúčasť na najväčšom športovom sviatku na svete.

Výdavky Japonska na OH predstavujú oficiálne 15,4 miliardy USD (približne 12,5 miliardy eur), ale niektoré vládne audity odhadujú mieru nákladov až na 25 miliárd dolárov (približne 20,4 miliardy eur). Až 6,7 miliardy USD (približne 5.4 miliardy eur)z tejto astronomickej položky tvoria verejné peniaze.

MOV tvrdí, že druhé odloženie hier neprichádza do úvahy, keďže má dlhodobo podpísané zmluvy s vysielacími spoločnosťami a sponzormi, ktoré tvoria až 91 percent jeho príjmov. V opačnom prípade by sa tieto peniaze a zmluvy ocitli v ohrození.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport