Na hlavný obsah

Prirovnávanie karanténnych opatrení k holokaustu je zľahčovaním nacizmu, varuje predstaviteľka Židov

Svet si pripomenul pamiatku obetí nacizmu.

Prirovnávanie karanténnych opatrení k holokaustu je zľahčovaním nacizmu, varuje predstaviteľka Židov
Na snímke žena pred pamätníkom hrdinov povstania vo varšavskom židovskom gete pri príležitosti 76. výročia oslobodenia bývalého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Foto: TASR/AP

Predstavitelia židovskej obce varujú pred prirovnávaním karanténnych obmedzení k holokaustu. Ide o zľahčovane nacizmu. V stredu (27. 1.) to v nemeckom Spolkovom sneme vyhlásila bývalá predsedníčka Ústrednej rady Židov v Nemecku a šéfka židovskej obce v Mníchove a Bavorsku Charlotte Knoblochová. V emotívnom prejave pri príležitosti uctenia si pamiatky obetí holokaustu ocenila premenu Nemecka v demokratickú krajinu. Zároveň zdôraznila, že o výdobytky demokracie je sa nutné starať a bojovať za ne.

Mníchovská rodáčka v prejave pred prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom, kancelárkou Angelou Merkelovou a poslancami snemu hovorila o pohnutom osude svojej rodiny v čase nacistického režimu.

Deportácii do koncentračného tábora v Terezíne unikla iba vďaka pomoci rodinnej známej, ktorá pomáhala v domácnosti jej strýka. Tá ju odviezla k svojej rodine, kde dievča vyhlásila za svoje nemanželské dieťa.

Hovorila tiež o tom, ako pre ňu bolo zložité po vojne v Nemecku zostať a ako zvažovala odchod. „Vlasť je ale vlasť,“ povedala. „Svoju vlasť som stratila, potom o ňu bojovala a zase ju získala.“ Vyhlásila tiež, že je pyšná na nemeckú demokraciu a mladých Nemcov. „Nenesú žiadnu vinu za minulosť, pritom na seba zodpovednosť berú,“ zdôraznila.

Plénum Spolkového snemu ocenilo jej prejav dlhým potleskom v stoji. Potlesku, aj keď len krátkeho, sa Knoblochová dočkala aj od Alternatívy pre Nemecko (AFD), ktorá je označovaná za populistickú a sympatizujúcu s pravicovo radikálnymi postojmi. V narážke na postoje AFD v príhovore uviedla, že radikálna pravica svoj boj prehrala už pred 76 rokmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet