Na hlavný obsah

Protesty proti väzneniu Navaľného pokračujú, polícia zadržala vyše 5 000 ľudí

Demonštruje sa po celom Rusku.

Protesty proti väzneniu Navaľného pokračujú, polícia zadržala vyše 5 000 ľudí
Ruská polícia zadržala protestujúceho proti väzneniu Navaľného na námestí v Moskve. Foto: SITA/AP

Ruská polícia od nedeľného (31. 1.) rána zatkla pri protestoch proti väzneniu opozičného politika Alexeja Navaľného vyše 5 000 ľudí. Je medzi nimi aj jeho žena Julija, ktorú zadržali na demonštrácii v Moskve, oznámil Navaľného tím. Ruské médiá či agentúra Reuters informujú o zhruba 5 000 zadržaných, údaje rastú z minúty na minútu.

Hoci polícia pôvodne oznámila, že v Moskve prišlo na demonštráciu len okolo 300 ľudí, zahraničné agentúry píšu, že v hlavnom meste zadržali už viac ako 1 500 osôb. Protesty proti väzneniu Navaľného a režimu prezidenta Vladimira Putina sa konali na mnohých miestach Ruska aj pred týždňom, vtedy tiež zatkli Juliju Navaľnú a zhruba 3 000 ľudí.

„Keď budeme mlčať, prídu si zajtra pre kohokoľvek z nás,“ napísala Julija Navaľná na instagrame. Medzi zadržanými spojencami Navaľného je aj jeho mladší brat Oleg, ktorý je v domácom väzení.

Po celej krajine

Na sociálnych sieťach už medzičasom kolujú zábery najnovších policajných zákrokov. Na snímke z Kazane je vidieť, že policajti prinútili demonštrantov, aby si ľahli do snehu. V Petrohrade skončilo vo väzbe 100 ľudí. Polícia si tam podľa svedkov počínala násilne, použila omračujúce prostriedky aj slzný plyn.

V hlavnom meste úrady siahli k bezprecedentným bezpečnostným opatreniam. V okolí Kremľa uzavreli stanice metra, obmedzili autobusovú dopravu a nariadili uzavrieť reštaurácie a obchody. Organizátori moskovskej akcie dvakrát zmenili miesto stretnutia, pretože polícia zatarasila do niektorých častí mesta prístup peším. Nevytvoril sa preto homogénny dav, ale len menšie skupiny.

Uzavreté ostalo aj centrum Vladivostoku, kde sa medzi 100 zadržanými ocitli aj novinári. Asi stovka Navaľného priaznivcov vyšla pri morskom pobreží na ľad, kde vytvorili zo svojich tiel písmeno N a výkričník. „Zatknú každého, kto už nevydrží na mraze a vráti sa na breh,“ poznamenal spravodajca denníka Kommersant. Demonštrovalo sa aj v meste Petropavlovsk-Kamčatskij či v Chabarovsku.

V sibírskom Tomsku, ktorý Navaľnyj navštívil krátko predtým, než vlani v auguste skolaboval, ľudia skandovali „Nechajte ho ísť“. Niekoľko desiatok ľudí prišlo protestovať aj v Jakutsku, hoci panovali 42-stupňové mrazy. „Protestujem prvýkrát. Je mi z toho totálneho bezprávia vrchnosti nanič,“ povedal podľa opozičných médií demonštrant Ivan.

Hovorkyňa ruského ministerstva vnútra Irina Volková v sobotu (31. 1.) vyhlásila, že ľudia by sa mali protestov zdržať pre pokračujúcu epidémiu ochorenia COVID-19. Každý, koho pristihnú pri porušovaní karanténnych opatrení, môže podľa nej čeliť trestnému stíhaniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet