Na hlavný obsah

Brat Alexeja Navaľného a ďalší idú do väzby. Domácej

Protestovali proti Putinovi.

Brat Alexeja Navaľného a ďalší idú do väzby. Domácej
Na archívnej snímke z 21. augusta 2020 Oleg Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Súd v Moskve v piatok (29. 1.) rozhodol, že Oleg Navaľnyj, mladší brat opozičného politika Alexeja Navaľného, bude do 23. marca v domácom väzení. Na základe verdiktu súdu budú v domácom väzení aj právnička Navaľným založenej nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) Ľubov Soboľová a koordinátor Navaľného štábu v Moskve Oleg Stepanov.

Oleg Navaľnyj bol vzatý do väzby pre „porušenie hygienických a epidemiologických pravidiel“ na úradmi nepovolenej demonštrácii, ktorá sa konala v Moskve 23. januára, informoval portál Business FM.

Spolu s Olegom Navaľným pred týždňom zadržali aj ďalších štyroch spolupracovníkov Alexeja Navaľného: okrem Soboľovej a Stepanova aj bývalú členku skupiny Pussy Riot Mariju Aľochinovú a šéfku odborovej organizácie Aliancia lekárov Anastasiju Vasiľjevovú. Aj v ich prípadoch súd rozhoduje o domácom väzení. Obvinenie nevzniesli proti žiadnemu zo zadržaných.

Predpokladá sa, že v kauze týchto aktivistov začali trestné konanie preto, že na protestnom zhromaždení sa údajne zúčastnili aj osoby infikované koronavírusom. Podľa moskovských zdravotníckych úradov išlo o 19 občanov s diagnózou COVID-19, ktorým predtým nariadili karanténu.

Na nepovolenom zhromaždení, ktoré sa konalo 23. januára v Moskve, sa podľa oficiálnych údajov polície zúčastnilo okolo 4 000 ľudí. Zástupcovia FBK oznámili, že ich bolo do 50 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet