Na hlavný obsah

Putin poprel tvrdenie Navaľného, že vlastní opulentnú čiernomorskú rezidenciu

Šéf Kremľa hovorí o klebetách a vymývaní mozgov.

Putin poprel tvrdenie Navaľného, že vlastní opulentnú čiernomorskú rezidenciu
Na kombosnímke zľava hore ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, ruský prezident Vladimir Putin a čiernomorská rezidencia. Foto: TASR/ AP/ youtube/ koláž RTVS

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok (25. 1.) odmietol informáciu svojho úhlavného kritika Alexeja Navaľného, ​​že mu patrí luxusná rezidencia na pobreží Čierneho mora. Putin podľa médií na videokonferencii vyhlásil, že rezidenciu v Gelendžiku nikdy nevlastnil on, ani nikto z jeho blízkych príbuzných. Povedal, že sú to klebety, ktorých cieľom je „vymývať mozgy“.

„Nikdy som ten film nevidel, pretože som jednoducho nemal čas.Videl som ale výber videí, ktoré mi priniesli asistenti. A hneď chcem odpovedať na vašu otázku. Nič z toho, čo je tam ukázané ako môj majetok, mne, ani mojim blízkym príbuzným nepatrí a nikdy nepatrilo. Nikdy!“ citoval okrem iného denník Kommersant z Putinovho vôbec prvého vyjadrenia v tejto veci.

Fond boja s korupciou opozičného lídra Navaľného zverejnil 19. januára výsledky svojho vyšetrovania, z ktorého podľa fondu vyplýva, že luxusná rezidencia Putinovi patrí. Navaľnyj na základe vyšetrovania tímu tvrdí, že rezidencia stála 100 miliárd rubľov (približne 1,1 miliardy eur) a jej výstavbu umožnila premyslená korupčná schéma v Putinovom vnútornom okruhu. Financovať ju mali prezidentovi blízki spojenci, ako napríklad šéf ropného koncernu Rosnefť Igor Sečin alebo miliardár Gennadij Timčenko.

Film sa stal videom (link tu), ktorému sa v ruskej sekcii platformy YouTube najrýchlejšie zvyšoval počet videní, k 25. januáru to bolo už 86 miliónov. Podľa denníka Kommersant k tomuto výsledku prispelo zatknutie a vyšetrovanie Navaľného a tiež sobotňajšie (23. 1.) protesty, ktoré sa konali vo viac ako stovke ruských miest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet