Na hlavný obsah

Palác pre Putina: Navaľnyj ukázal správu o luxusnej rezidencii na čiernomorskom pobreží

Kremeľ poprel, že by sídlo patrilo ruskému prezidentovi.

Palác pre Putina: Navaľnyj ukázal správu o luxusnej rezidencii na čiernomorskom pobreží
Na kombosnímke zľava portrét ruského prezidenta Vladimira Putina s nápisom „Putinov palác,“ vpravo snímky rezidencie na pobreží Čierneho mora. Foto: palace.navalny.com/ koláž RTVS

Fond boja s korupciou ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v utorok 19. januára zverejnil výsledky svojho vyšetrovania, ktoré sa týka luxusnej rezidencie na pobreží Čierneho mora, ktorá podľa neho patrí prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Informovala o tom agentúra AFP. Hovorca Kremľa vzápätí poprel, že by vlastníkom honosného sídla bol Putin.

Fond závery vyšetrovania zverejnil na blogu Alexeja Navaľného a vytvoril pre ne samostatnú webovú stránku s názvom „Palác pre Putina“. Doplnil ich fotografiami, 3D ilustráciami interiérov a dvojhodinovým videom (video tu), ktoré opozičný politik natočil ešte pred svojím nedeľňajším (17. 1.) návratom do vlasti.

Navaľnyj na základe vyšetrovania tímu tvrdí, že rezidencia stála 100 miliárd rubľov (približne 1,12 miliardy eur) a jej výstavbu umožnila premyslená korupčná schéma v Putinovom vnútornom okruhu. Financovali ju podľa neho blízki spojenci prezidenta ako je napríklad šéf ropného koncernu Rosnefť Igor Sečin alebo miliardár Gennadij Timčenko. „Palác je budovaný a udržiavaný na účet dvoch štátnych firiem – Rosnefť a Transnefť. Tie riadia dvaja blízki priatelia Putina – Sečin a (Nikolaj) Tokarev,“ píše ďalej jeho tím v blogu.

Divadlo, klzisko, tunel na pobrežie

Luxusná rezidencia v letovisku Gelendžik na pobreží Čierneho mora je podľa Navaľného 39-krát väčšia ako Monako, ktoré má rozlohu zhruba dva kilometre štvorcové. Nechýba v nej údajne kasíno, malé divadlo, zimné klzisko či tunel vedúci na pobrežie. Navaľného fond ďalej uvádza, že okolité pozemky vlastní tajná služba FSB.

„Preštudovali sme tisíce dokumentov, hovorili s tuctom ľudí zapojených do tejto výstavby. A zodpovedne vám hovoríme: oklamali vás. Tento čiernomorský palác od prvého do dnešného dňa patrí Vladimirovi Putinovi,“ píšu autori textu na Navaľného blogu a uvádzajú napríklad aj to, že o rezidenciu sa podľa nich stará tím prezidentovho príbuzného Michaila Šelomova.

O luxusnom sídle a jeho prepojení na prezidenta sa prvýkrát začalo hovoriť pred jedenástimi rokmi, keď o nej podnikateľ a whistleblower Sergej Kolesnikov napísal v otvorenom liste vtedajšiemu prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi, píše agentúra AFP.

Kremeľ: Obohraná platňa

Hovorca Kremľa povedal, že správu o vyšetrovaní nevidel, ale aj tak ju môže označiť za nepravdivú. „Hneď však môžem povedať, že táto gramofónová platňa je obohraná. Pred mnohými rokmi sme už vysvetlili, že Putin žiadny palác v Gelendžiku nemá,“ vyhlásil podľa agentúry Interfax Dmitrij Peskov. Video, ktoré vyšetrovaciu správu Navaľného fondu sprevádza, podľa AFP zaznamenalo počas prvých dvoch hodín od zverejnenia tri milióny zhliadnutí.

Navaľného fond zverejnil správu dva dni po návrate 41-ročného kritika Kremľa do Ruska z takmer polročného pobytu v Nemecku, kde sa zotavoval z otravy látkou novičok, z ktorej viní ruskú tajnú službu a prezidenta Putina.

Polícia ho po prílete zatkla a súd ho v pondelok (18. 1.) poslal na tridsať dní do väzby, kde bude čakať na verdikt, či pôjde do väzenia za nedodržanie pravidiel podmienečného trestu. Navaľnyj medzitým vyzval Rusov, aby vyšli do ulíc, jeho spolupracovníci plánujú na túto sobotu (23. 1.) protestné zhromaždenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet