Na hlavný obsah

V slovenských lesoch pribudlo 16 miliónov stromov

V budúcnosti sa bude väčší dôraz klásť na prirodzenú obnovu lesa.

V slovenských lesoch pribudlo 16 miliónov stromov
Na snímke Popradské pleso vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR

Lesy Slovenskej republiky (Lesy SR) vysadili v uplynulom roku viac ako 16 miliónov sadeníc stromov. Informovala o tom vedúca odboru komunikácie lesov Marína Debnárová.

Išlo o najväčší počet vysadených stromov za posledných päť rokov. Najviac medzi nimi bolo 7,65 milióna kusov buka, 3,27 milióna kusov smreka, 1,5 milióna kusov borovice, 1,82 milióna kusov duba, 1,14 milióna kusov jedle, 650 000 kusov smrekovca a ďalšie dreviny v menšom množstve.

Takouto výsadbou sa obnovilo 4 187 hektárov lesa a prirodzeným spôsobom ďalších 2 944 hektárov, čo tvorí 41-percentný podiel na celkovej obnove lesa. Všetky sadenice, ktoré štátni lesníci použili na výsadbu, pochádzajú zo špecializovaného občianskeho združenia Semenoles.

Sadenice sa pestujú v 12 škôlkárskych strediskách na ploche 184 hektárov. Vek sadeníc závisí od druhu dreviny, napríklad smrekovec sa vysádza ako jednoročná drevina, jedľa sa sadí ako päťročná.

V budúcich rokoch sa pri zvýšenej podpore prírode blízkeho hospodárenia v lese počíta s narastaním podielu prirodzenej obnovy a poklesom sadenia. V roku 2021 by tak podiel vysadených stromov mal poklesnúť na 13,2 milióna kusov sadeníc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko