Na hlavný obsah

Vláda sa zaviazala znížiť emisie do roku 2030 o 40 percent

Podporiť chce aj výrobu ekologických vozidiel.

Vláda sa zaviazala znížiť emisie do roku 2030 o 40 percent
Na ilustračnej snímke chemický závod Duslo Šaľa. Foto: TASR

Vláda odsúhlasila zámer dosiahnuť ambiciózne záväzky Slovenska v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov o minimálne 40 percent do roku 2030 a so zvýšením podielu spotreby energie z obnoviteľných zdrojov aspoň o 27 percent.

Schválením návrhu o podpore ekologických vozidiel cestnej dopravy sa tiež zaviazala dosiahnuť aspoň 27 percent úspor energie, zvýšiť energetickú bezpečnosť, konkurencieschopnosť a udržateľnosť v Európskej únii. Kabinet podporil aj posilnenie konkurencieschopnosti priemyselného odvetvia výroby ekologických vozidiel.

Vláda novými krokmi zosúladila slovenskú legislatívu so smernicou Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ z 20. júna 2019, ktorá je zameraná na dekarbonizáciu odvetvia dopravy, a to predovšetkým prostredníctvom agregácie nákupu ekologických vozidiel.

Záväzok pred svetovými lídrami

K zníženiu emisií vyprodukovaných v krajine sa zaviazala už prezidentka Zuzana Čaputová na online globálnom samite pri príležitosti piateho výročia Parížskej klimatickej dohody v decembri minulého roka (12. 12.). Na lídrov krajín z celého sveta vtedy apelovala, že boj proti klimatickej kríze sa musí stať spoločnou úlohou všetkých štátov.

Prezidentka na samite priznala, že Slovensko podobne ako ďalšie krajiny v regióne zdedilo ťažký a energeticky náročný priemysel. Vyjadrila odhodlanie, že sme ako krajina pripravení konať.

„Pre nás znamená klimatická akcia transformáciu celej spoločnosti. Berieme to ako investíciu do budúcich generácií, investície, ktoré nemôžeme opomenúť,“ vyhlásila Čaputová prostredníctvom videopríhovoru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika