Na hlavný obsah

Za šéfa polície odporúča brannobezpečnostný výbor Kovaříka

Protikandidát Hamran nedostal potrebný počet hlasov.

Za šéfa polície odporúča brannobezpečnostný výbor Kovaříka
Policajný prezident Peter Kovařík. Foto: TASR

Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť odporučil do funkcie prezidenta Policajného zboru (PZ) Petra Kovaříka. Členovia výboru to odhlasovali po pondelkovom (25. 1.) vypočúvaní kandidátov. Okrem Kovaříka sa o funkciu uchádzal Štefan Hamran.

Šéfa polície vymenuje minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), rozhodnúť sa chce do konca tohto týždňa. „Obidvaja sú pre mňa kvalitnými kandidátmi. Ja by som si to ešte chcel prehodnotiť,“ povedal Mikulec po tom, ako si vypočul odporúčanie výboru s tým, že toto odporúčanie berie do úvahy. „Toto rozhodnutie vnímam ako veľmi dôležité, pretože funkcia policajného prezidenta je nesmierne dôležitá,“ dodal.

Za Kovaříka po vypočutí hlasovalo desať poslancov, Hamran dostal šesť hlasov. V oboch prípadoch jeden poslanec nehlasoval a ostatní sa zdržali. Predseda výboru Juraj Krúpa (OĽANO) skonštatoval, že hlasovanie bolo tesné, čo je dôkazom, že v koalícii nebola na mene dohoda.

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odstúpení Milana Lučanského. Od septembra minulého roka PZ dočasne vedie Peter Kovařík. Hamran pôsobí ako veliteľ útvaru osobitného určenia Prezídia PZ.

Funkčné obdobie prezidenta PZ je štyri roky. Tá istá osoba môže byť vymenovaná do funkcie policajného prezidenta najviac na dve funkčné obdobia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko