Na hlavný obsah

Cichanovská priznala porážku ulice v boji proti Lukašenkovmu režimu

Demonštrácií sa zúčastňuje už len hŕstka ľudí.

Cichanovská priznala porážku ulice v boji proti Lukašenkovmu režimu
Demonštranti s ochrannými rúškami protestujú počas opozičného zhromaždenia proti výsledkom augustových prezidentských volieb 6. decembra 2020 v Minsku. Foto: TASR/AP

Mnohomesačné demonštrácie proti režimu bieloruského lídra Alexandra Lukašenka zatiaľ neuspeli. V rozhovore pre švajčiarsky denník Le Temps to pripustila opozičná líderka Sviatlana Cichanovská.

„Musím priznať, ulicu sme stratili,“ povedala Cichanovská, ktorá od vlaňajšieho augusta pôsobí v exile. „Nemáme prostriedky, aby sme sa stavali režimu na odpor násilím,“ dodala. Vláda podľa nej využíva všetku moc aj zbrane. „Áno, v tomto momente to vyzerá tak, že sme prehrali.“

Pravidelných víkendových demonštrácií proti režimu sa v Bielorusku zúčastňuje už len hŕstka ľudí. Mnoho opozičných predstaviteľov je buď vo väzení, alebo v exile. Začiatkom februára Lukašenko vyhlásil, že porazil „blitzkrieg“ (nacisti tak označovali okrem iného vojnové ťaženie proti Sovietskemu zväzu) vedený cudzinou a opozíciou proti jeho režimu, pripomenula agentúra AFP.

Odporcovia režimu sa nevzdávajú

Opozícia však podľa Cichanovskej neskladá zbrane a „buduje štruktúry“ pre budúce boje. „Našou stratégiou je lepšie sa zorganizovať a vyvíjať na režim stály tlak, kým nebudú ľudia opäť ochotní vyjsť do ulíc, možno už na jar,“ povedala Cichanovská. Na návrat demokracie do Bieloruska treba viac času, ako predpokladala, dodala.

Počas násilím potláčaných protestov zadržali bieloruské poriadkové sily viac ako 33 000 ľudí. Demonštrácie trvajú od sporných prezidentských volieb z vlaňajšieho augusta. Za ich víťaza úrady vyhlásili Lukašenka, ktorý v bývalej sovietskej republike vládne už od roku 1994.

Podľa odporcov režimu boli výsledky volieb sfalšované. Neuznala ich ani Európska únia, ktorá uvalila na Lukašenka a jeho spolupracovníkov podozrivých z falšovania volieb a z porušovania ľudských práv nové sankcie. Lukašenko odmietol odstúpiť a teší sa podpore Moskvy, ktorá v Bielorusku vidí nárazníkový štát proti Európskej únii a NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet