Na hlavný obsah

Lukašenko na ľudovom zhromaždení vyhlásil, že neustúpi „rebélii“

Bieloruský prezident odmieta výzvy na odstúpenie.

Lukašenko na ľudovom zhromaždení vyhlásil, že neustúpi „rebélii“
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko počas prejavu na zasadnutí Celobieloruského ľudového zhromaždenia, zahŕňajúceho zástupcov vlády a rôznych sektorov ekonomiky a spoločnosti v Minsku. Foto: TASR/AP

V Minsku sa vo štvrtok (11. 2.) začalo dvojdňové ľudové zhromaždenie. Na stretnutí bude 2 700 delegátov hovoriť o rozvoji Bieloruska na ďalšie obdobie. Autoritársky prezident Alexandr Lukašenko na ňom sľúbil ústavné zmeny, ktoré budú podľa neho pripravené ešte v tomto roku, začiatkom budúceho o nich budú Bielorusi hlasovať v referende. Opozícia už skôr označila všeľudové zhromaždenie za politické divadlo, ktoré má Lukašenka udržať pri moci.

„Prežívame veľmi vážne a prelomové obdobie nielen v živote nášho štátu, ale celého bieloruského národa. Takých momentov v histórii našej krajiny nebolo veľa. Súčasné obdobie môžeme porovnávať s rozpadom Sovietskeho zväzu a jeho dôsledkami,“ vyhlásil Lukašenko v úvodnom prejave podľa bieloruskej štátnej agentúry Belta.

Prezident odmietol výzvy na odstúpenie a vyhlásil, že neustúpi „rebélii“, ktorá je organizovaná zo zahraničia. Za šesť mesiacov trvajúcimi demonštráciami proti jeho vláde podľa neho stoja „veľmi vplyvné sily“ v zahraničí. Prezident toto tvrdenie ďalej nerozviedol, v minulosti však z podpory demonštrácií opakovane obvinil západné krajiny. „Musíme im čeliť, nech sa deje čokoľvek a tento rok bude rozhodujúci,“ skonštatoval.

Bieloruskom zmieta politická kríza od minuloročných prezidentských volieb, ktoré vyvolali masové protesty. Lukašenko, ktorý krajine vládne už 26 rokov, v nich podľa oficiálnych výsledkov vyhral. Opozícia a tiež niektoré krajiny však považujú výsledok za zmanipulovaný a Bielorusko zažíva bezprecedentnú vlnu protestov. Demonštranti žiadajú Lukašenkovu demisiu, oslobodenie politických väzňov a nové voľby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet