Na hlavný obsah

EÚ rozšíri sankcie proti ruským predstaviteľom za uväznenie Navaľného

Na sankčný zoznam pribudnú mená štyroch ľudí.

EÚ rozšíri sankcie proti ruským predstaviteľom za uväznenie Navaľného
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Európska únia (EÚ) rozšíri sankcie voči ruským predstaviteľom v súvislosti s uväznením opozičného lídra Alexeja Navaľného a s potláčaním demonštrácií na jeho podporu. Zhodli sa na tom v pondelok (22. 2.) ministri zahraničných vecí členských krajín.

Podľa informácií ČTK majú na sankčný zoznam pribudnúť mená štyroch ľudí, okrem iného aj ruského generálneho prokurátora.

Sankcie nadväzujú na nedávnu cestu šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella. Ten sa v Moskve márne snažil apelovať na Navaľného prepustenie. Zrejme najznámejší kritik Kremľa má v trestaneckej kolónii stráviť 2,5 roka za porušenie pravidiel skoršieho podmienečného trestu za spreneveru. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov volil voči Borrellovi a EÚ ostré slová, Moskva navyše v čase návštevy vykázala troch diplomatov Únie.

„Mrzí ma, že sa evidentne horšia vzťahy s Ruskom. Stále opakujem a zdôrazňujem, že voči tejto dôležitej krajine nemám žiadne červené oči. Máme však záujem o korektné a partnerské vzťahy… Ak sme si mysleli, že budeme hľadať možnosti ako v určitých oblastiach spolupracovať, pretože uznávame významnú úlohu Ruska v medzinárodných vzťahoch, potom prichádzajú také udalosti, ako je otrávenie politika a jeho následné odstavenie z politickej súťaže v Rusku. Je teda zjavné, že tieto ani iné negatívne impulzy pre zhoršovanie vzťahov neprichádzajú zo strany EÚ,“ vyjadril sa na sociálnej sieti minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (SaS).

Na rozdiel od januárovej ministerskej schôdze sa tentoraz za prípravu sankcií vyslovili ministri jednohlasne, naposledy boli proti napríklad veľké krajiny ako Nemecko či Francúzsko.

Borrellov úrad bude teraz pracovať na preverení toho, či je zákaz ciest do EÚ pre osoby zo sankčného zoznamu a zmrazenie ich majetku oprávnené. Nové postihy by mohol definitívne schváliť marcový summit EÚ, na ktorom sa prezidenti a premiéri budú zaoberať zhoršujúcimi sa vzťahmi s Moskvou.

Dvadsaťsedmička únie už v októbri potrestala za Navaľného vlaňajšie otrávenie šesť ruských činiteľov. Líder opozície sa po pokuse o otravu, z ktorej viní Kremeľ a ruské tajné služby, zotavoval v Nemecku, tento rok v januári ho krátko po prílete do Moskvy zatkli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet