Na hlavný obsah

Hlavný kritik Putina Navaľnyj ide do väzenia, rozhodol súd

Mal spreneveriť 26 miliónov rubľov.

Hlavný kritik Putina Navaľnyj ide do väzenia, rozhodol súd
Súdny proces s Alexejom Navaľným. Foto: SITA/AP

Moskovský súd v utorok (2. 2.) rozhodol, že ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj si odsedí tri a pol roka za mrežami. Súd totiž zmenil podmienečný trest z roku 2014 na nepodmienečný. Informuje o tom agentúra Reuters.

Do výkonu trestu sa podľa ruských médií započíta doba, počas ktorej bol prominentný kritik Kremľa v domácom väzení, takže Navaľnyj má za mrežami stráviť takmer tri roky.

„Súd rozhodol, že vyhovie návrhu Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) na zmenu podmienečného trestu pre Alexeja Navaľného. Dovtedy, ako rozsudok nadobudne právoplatnosť, zostane vo väzbe,“ oznámila sudkyňa Natalia Repnikovová, ktorú citovala tlačová agentúra TASS.

Navaľného tím vyzval po oznámení verdiktu na okamžité protesty proti jeho uväzneniu, dopĺňa tlačová agentúra AP. Navaľnyj v utorok vo vystúpení pred súdom v Moskve žiadal svoje okamžité prepustenie a slobodu pre všetkých politických väzňov. Svoj súdny proces označil za nezákonný.

Navaľného odsúdil súd v roku 2014 na 3,5 roka väzenia podmienečne v kauze Yves Rocher. Údajne mal spreneveriť 26 miliónov rubľov (zhruba 295 000 eur podľa aktuálneho kurzu) z ruskej pobočky francúzskej kozmetickej firmy. Samotná firma však v novembri 2014 uznala, že neutrpela žiadnu škodu.

Hlavného oponenta ruského prezidenta Vladimira Putina zadržali 17. januára hneď po prílete do Moskvy z Nemecka, kde sa liečil po otrave novičkom. Proti uväzneniu Navaľného sa následne v Rusku zdvihla vlna nevôle. Napriek úradným zákazom a policajným hrozbám minulú nedeľu (31. 1.) a predminulú sobotu (23. 1.) desaťtisíce Rusov vyšli do ulíc desiatok miest s požiadavkou, aby kritika Kremľa oslobodili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet