Na hlavný obsah

Mazurek hovorí o novej strane, s odídencami od Kotlebu sa chcú dostať z politickej izolácie

Experti si myslia, že negatívnej nálepky sa tak ľahko nezbavia.

Mazurek hovorí o novej strane, s odídencami od Kotlebu sa chcú dostať z politickej izolácie
Na snímke poslanci NR SR za ĽSNS Milan Mazurek (vľavo) a Ondrej Ďurica (prvý sprava). Foto: TASR

Rozkol v Ľudovej strane Naše Slovensko (ĽSNS) má ďalšie pokračovanie. Milan Mazurek, ktorý spolu s Milanom Uhríkom a ďalšími ĽSNS opustili, vyhlásil, že založia novú stranu. Hoci hovoria o slušnej a razantnej národnej, kresťanskej a sociálnej alternatíve, odborníci tvrdia, že svojej nálepky sa tak ľahko nezbavia. Konkrétne v prípade Mazureka poukazujú na fakt, že bol odsúdený za rasizmus.

Mazurek tvrdí, že strana, na ktorej pracuje s Uhríkom, by nemala trpieť nedostatkami ĽSNS. Expert GLOBSEC-u na extrémizmus Daniel Milo si nemyslí, že by sa im to malo podariť, argumentuje menami, ktoré sa o to chcú pokúsiť. „Konanie, vystupovanie a prejavy Mazureka alebo minulosť Ondreja Ďuricu nijako nenasvedčujú tomu, že by sa jednalo o novú kapitolu, skôr by som očakával, že to bude nový spôsob politickej rétoriky a nejakej novej pozície, ktorú budú chcieť zaujať,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Milo.

Podobne uvažuje aj Jozef Lenč, politológ Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Predstaviť si to vie len za limitovaných okolností. „Že by sa uchytili v buď už existujúcej strane, alebo že niektorá z politických strán, ktorá v budúcnosti bude hľadať nejakého partnera, ich spoluprácou s nimi očistí.“

Ďalšie delenie?

Mazurek vyhlásil, že ako strana by sa chceli dostať z politickej izolácie. Toto však experti zatiaľ reálne nevidia. Milo pripomína, že žiadna z relevantných strán nesignalizovala spoluprácu. „Naozaj si neviem celkom predstaviť, ako niekto, kto ešte nedávno písal facebookové statusy o tom, že holokaust sú len rozprávky a že všetko to bolo inak, sa zrazu tvári, že je niekto úplne nový a takéto názory nezastáva.“ Predpokladá však, že v rámci zmeny by ustúpili od krokov, ako bolo odovzdávanie šekov na 1 488 eur či pozdrav „Na stráž!

Lenč očakáva, že program by mohol mať niečo z nacionalizmu, silnú dávku euroskepticizmu a konzervativizmu.

Na snímke poslanec NR SR a predseda ĽSNS Marian Kotleba.Foto: TASR
Foto: TASR

Nevylučuje však ani ďalšie delenie a prípadný odchod Milana Uhríka od súčasných nespokojencov. „S blížiacimi sa voľbami a s preferenciami, ktoré by neboli také, ako očakávajú, je možná aj táto cesta, pretože, hoc Milan Uhrík z pozície europoslanca nadáva na Brusel, tak sa mu v Bruseli, minimálne finančne, ale aj politicky páči.“

Zmena stanov

Popularita a preferencie strany budú podľa Lenča naviazané na to, ako rozhodne súd v prípade Mariana Kotlebu. Nateraz ale predpokladá, že značka Kotleba bude dočasne silnejšia.

Mazurek, Uhrík, Ďurica, ale aj Miroslav Suja, Eduard Kočiš či Miroslav Urban sa rozhodli ĽSNS opustiť k 26. januáru. Ako dôvod uviedli zmeny stanov v strane, ktoré presunuli väčšinu kompetencií z predsedníctva na predsedu strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko