Na hlavný obsah

Ministerstvo zdravotníctva zváži ďalší postup pri nákupe vakcíny Sputnik V

Pôvodne chcelo k nákupu kolektívne rozhodnutie vlády.

Ministerstvo zdravotníctva zváži ďalší postup pri nákupe vakcíny Sputnik V
Vakcínou Sputnik V sa hromadne očkuje vo viacerých krajinách. Foto: TASR/AP

O nákupe vakcíny Sputnik V sa zatiaľ nerozhodlo, ministerstvo zdravotníctva ďalší postup zváži. Na prvom mieste bude ochrana životov a zdravia v čase pandémie, informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

„Ministerstvo zdravotníctva robí všetko pre to, aby sme na Slovensku očkovali bezpečne a čo najrýchlejším tempom, aké nám množstvo dodaných očkovacích látok umožňuje. Na rezorte zdravotníctva hľadáme riešenia a cesty ako bezpečné vakcíny s cieľom ochrany životov a zdravia občanov zabezpečiť,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva k ruskej vakcíne Sputnik V.

Rezort dodáva, že túto vakcínu chcel kúpiť na základe kolektívneho rozhodnutia vlády, aby pomohol riešiť epidemickú situáciu na Slovensku, v dôsledku ktorej sú nemocnice naplnené a zdravotníci vyčerpaní. Nákup odporúčali odborníci a k dispozícii by bola tým ľuďom, ktorí by sa ňou dali zaočkovať dobrovoľne. „Nakoľko jeden z koaličných partnerov snahu rezortu vetoval, zvážime náš ďalší postup, kde však na prvom mieste bude ochrana životov a zdravia v čase tejto pandémie,“ uzatvára ministerstvo.

O zadovážení ruskej vakcíny Sputnik V rokovala vláda vo štvrtok (18. 2.). Nákup vakcín neschválila, pretože tento návrh vetovala strana Za ľudí, ktorá trvá na oficiálnej registrácii vakcíny Európskou agentúrou pre lieky (EMA) tak, ako to bolo aj pri všetkých ostatných vakcínach, ktorými sa na Slovensku očkuje proti ochoreniu COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko