Na hlavný obsah

Navaľnyj si vypočul aj rozhodnutie súdu v kauze ohovárania veterána

Súd mu udelil peňažný trest vo výške 850 000 rubľov.

Navaľnyj si vypočul aj rozhodnutie súdu v kauze ohovárania veterána
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj pred moskovským súdom. Foto: SITA/AP

Moskovský mestský súd udelil v sobotu (20. 2.) opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému peňažný trest vo výške 850 000 rubľov (cca 9 500 eur) po tom, čo ho uznal za vinného z ohovárania veterána druhej svetovej vojny, informovala o tom agentúra AP.

Prokurátorka žiadala, aby bola Navaľnému za ohováranie 94-ročného veterána Ignata Arťomenka udelená pokuta vo výške 950 000 rubľov (10 679 eur). Obhajoba naopak požadovala, aby ho súd zbavil obvinení.

Podnetom na stíhanie Navaľného v tejto kauze boli jeho komentáre k reklamnému spotu prokremeľskej televízie RT na podporu hlasovania za dodatky k ústave. Navaľnyj vtedy v príspevku na svojom komunikačnom kanáli v sieti telegram i na sociálnej sieti twitter označil ľudí, ktorí v ňom účinkovali, za „skorumpovaných lokajov“, „hanbu krajiny“, „ľudí bez svedomia“ a „zradcov“. V spote sa objavil aj veterán Arťomenko.

V sobotu si vypočul dva verdikty

Verdikt v kauze veterána bol zverejnený len niekoľko hodín po tom, ako Navaľnému potvrdili nepodmienečný väzenský trest v inom prípade – údajnej sprenevery desiatok miliónov rubľov spoločnosti Yves Rocher. Navaľnyj tak bude musieť stráviť v trestaneckej kolónii približne 2,5 roka.

Alexej Navaľnyj sa 17. januára vrátil do Ruska z Nemecka, kde sa liečil z vlaňajšej otravy nervovoparalytickou látkou novičok. Okamžite po prílete do Moskvy ho zadržali a umiestnili do väzby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet