Na hlavný obsah

Nemecko predĺžilo kontroly na hraniciach s Českom a Rakúskom

Od začiatku kontrol nemecká polícia na hranici otočila tisíce ľudí.

Nemecko predĺžilo kontroly na hraniciach s Českom a Rakúskom
Policajti kontrolujú vodičov na nemecko-českom hraničnom priechode v kúpeľnom mestečku Bad Gottleuba. (18. februára 2021) Foto: TASR/AP

Nemecko v utorok (23. 2.) predĺžilo kontroly na hraniciach s Českou republikou a rakúskou spolkovou krajinou Tirolsko aj napriek kritike zo strany Európskej komisie (EK). Prísne pravidlá, ktoré krajina zaviedla 14. februára v snahe spomaliť šírenie nových mutácií koronavírusu, budú platiť do 3. marca. Pôvodne sa mali skončiť po desiatich dňoch, v stredu 24. februára.

Nemecko umožňuje vstup na svoje územie iba vlastným občanom a rezidentom. Výnimky predstavujú vodiči v nákladnej doprave, zdravotnícki pracovníci alebo zamestnanci v systémovo dôležitých sektoroch. Tí sa na hraniciach musia preukázať negatívnym testom na koronavírus.

Vláda v Berlíne odmieta kritiku EK na adresu opatrení. Nemecko dodržuje európsku legislatívu Európskej únie a režim na hraniciach je v súlade so schengenskými pravidlami o voľnom pohybe osôb v rámci EÚ, uviedol minister pre európske záležitosti Michael Roth.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet