Na hlavný obsah

Nemecko má EÚ vysvetliť, prečo obmedzilo vstup do krajiny pre Slovensko, Česko a Tirolsko

Na vysvetlenie má desať dní.

Nemecko má EÚ vysvetliť, prečo obmedzilo vstup do krajiny pre Slovensko, Česko a Tirolsko
Kamióny čakajúce v kolónach neďaleko českého mesta Ústí nad Labem. (15. februára 2021) Foto: TASR/AP

Nemecko sa ocitlo pod tlakom Európskej komisie (EK), ktorá v oficiálnom liste žiada vysvetlenie zákazu vstupu pre osoby prichádzajúce z Českej republiky, Slovenska a rakúskeho štátu Tirolsko. Uviedla to v utorok tlačová agentúra DPA.

Komisia v liste zaslanom v pondelok (22. 2.) nemeckému veľvyslancovi pri EÚ Michaelovi Claussovi upozornila, že opatrenia prijaté Nemeckom sú „neprimerané a neopodstatnené“. „Veríme, že cieľ, ktorý Nemecko oprávnene sleduje, ochrana verejného zdravia počas pandémie, by sa dal dosiahnuť aj menej reštriktívnymi opatreniami,“ uvádza sa v dokumente exekutívy EÚ.

Nemecko má k dispozícii desať dní na zaslanie odpovede do Bruselu. DPA upozornila, že tento spor by teoreticky mohol viesť až k súdnemu konaniu eurokomisie proti Nemecku. Podobné listy – s odkazom na neprimeranosť prijatých opatrení na národných hraniciach – eurokomisia zaslala aj Belgicku, Dánsku, Fínsku, Maďarsku a Švédsku.

Komisia vo svojich usmerneniach pre členské krajiny neodporúčala  zatváranie hraníc a upozornila na dôležitosť zachovania voľného pohybu osôb a tovarov – a členské krajiny sa začiatkom februára rovnako dohodli na tom, že obmedzenia na hraniciach nesmú ohroziť medzinárodnú prepravu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet