Na hlavný obsah

Päťsetová dráma vo štvrťfinále Australian Open. Tsitsipas sa raduje po vyradení Nadala

Oplatil mu prehru spred dvoch rokov.

Päťsetová dráma vo štvrťfinále Australian Open. Tsitsipas sa raduje po vyradení Nadala
Na snímke grécky tenista Stefanos Tsitsipas sa prebojoval do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Foto: TASR/AP

Stefanos Tsitsipas skompletizoval kvarteto semifinalistov na tenisovom Australian Open v Melbourne. Ambiciózny Grék predviedol vo štvrťfinále husársky kúsok, keď proti 20-násobnému grandslamového šampiónovi Španielovi Rafaelovi Nadalovi utiekol zo stavu 0:2 na sety. Svetová šestka zdolala dvojku 3:6, 2:6, 7:6 (4), 6:4, 7:5 a po druhý raz v kariére postúpila do semifinále na úvodnom „grandslame“ sezóny.

Po obrate ostal bez slov

Tsitsipas rozhodujúcim spôsobom brejkol Nadala v jedenástom geme piateho setu, keď sa „čistou“ hrou ujal vedenia 6:5. Potom ešte Nadal zabojoval, dostal sa aj k brejkbalu, ale Tsitsipas už veľkú šancu nepustil z rúk. Po 4:05 h premenil tretí mečbal a stále má šancu na zisk prvého grandslamového titulu. „Nemám slov a neviem, ako to mám popísať. Môj tenis hovorí sám za seba. Je to úžasný pocit bojovať s Nadalom na takejto úrovni a na konci zvíťaziť. Začal som nervózne a stratil dva sety. Neviem, čo sa neskôr zmenilo, ale začal som si viac veriť. Moje emócie sú neopísateľné,“ uviedol Stefanos Tsitsipas v prvej pozápasovej reakcii na kurte.

Grék pred dvoma rokmi pri svojej semifinálovej premiére v Melbourne prehral práve s Nadalom hladko v troch setoch. Teraz bude súperom 22-ročného Gréka Rus Daniil Medvedev, ktorý ťahá sériu 19 víťazných zápasov. „Hrá výborne. Každý to vie, ale ja sa teším na vzájomný zápas. Bude to pre mňa ťažké, ale dobre zregenerujem a pôjdem do toho. Každý zápas v Melbourne je pre mňa požehnanie,“ doplnil semifinalista z Grécka.

Útok na 21. titul Španielovi nevyšiel

Nadal len po druhý raz v kariére prehral zápas hraný na tri víťazné sety z náskoku 2:0 na sety. Prvýkrát sa mu to stalo na US Open 2015, kde takto nestačil na Taliana Fabia Fogniniho. Šampión Australian Open z roku 2009 v Melbourne útočil na 21. grandslamový titul. Ak by ho vybojoval, preskočil by v rebríčku „nesmrteľnosti“ Rogera Federera a stal by sa najúspešnejším tenistom histórie na turnajoch tzv. veľkej štvorky.

Španielsko-grécka konfrontácia určila kompletný zoznam semifinalistov prvého grandslamového turnaja v roku 2021. V druhom stretnutí, ktoré sa odohrá vo štvrtok (18. 2.) o 9.30 h SEČ, sa proti sebe postavia svetová jednotka – Srb Novak Djokovič a ruský kvalifikant Aslan Karacev.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport