Na hlavný obsah

Režim na hraniciach v Európskej únii sa sprísnil, zmeny sa dotknú aj Slovákov

Viaceré krajiny sprísňujú podmienky vstupu.

Režim na hraniciach v Európskej únii sa sprísnil, zmeny sa dotknú aj Slovákov
Francúzski policajti kontrolujú vodičov na francúzsko- belgickom pohraničí v obci Neuville en Ferrain na severe Francúzska v pondelok 1. februára 2021. Francúzsko od nedele 31. januára zatvorilo svoje hranice pre cestujúcich z krajín mimo EÚ. Povolené budú len cesty z nevyhnutných dôvodov. Foto: TASR/AP

Obmedzené letecké spojenia a prísnejšie podmienky vstupu do krajiny. To sú opatrenia, ktoré zavádza stále viac krajín Európskej únie. Ministerstvo zahraničných vecí naďalej odporúča slovenským občanom necestovať do zahraničia.

„Z dôvodu nepredvídateľného a rýchlo sa meniaceho vývoja prijímaných opatrení vo svete sa občania Slovenskej republiky, v prípade vycestovania do zahraničia, vystavujú riziku obmedzenia možností návratu zo zahraničia alebo komplikáciám pri cestovaní,“ upozornil rezort.

V prípade, ak je cesta do zahraničia nevyhnutná, odporúča rezort verejnosti vždy si preveriť podmienky s príslušnou leteckou spoločnosťou, uzavrieť adekvátne cestovné poistenie a informovať sa o opatreniach v cieľovej, ako aj tranzitnej krajine. Informácie o obmedzeniach na hraniciach sú slovenským občanom k dispozícii na stránkach ministerstva.

„V súčasnosti platí uvoľnený hraničný režim pri návrate osôb z Austrálie, Číny, Fínska, Islandu, Južnej Kórey, Nórska, Nového Zélandu, Singapuru a Taiwanu v zmysle platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR,“ uviedlo ministerstvo. Slovákom zároveň odporúča sledovať aj stránku korona.gov.sk, na ktorej nájdu aktuálne predpisy súvisiace s cestovaním a môžu na nej overiť aj podmienky návratu na Slovensko.

Česko zaradilo Slovensko medzi vysoko rizikové krajiny

Hraničný režim sa ešte viac sprísnil aj v prípade Českej republiky. Krajina v snahe zabrániť šíreniu nových nákazlivejších mutácií koronavírusu zavádza od 5. februára okrem zelených, oranžových a červených krajín aj štvrtú kategóriu – veľmi vysoko rizikové krajiny. Do tejto kategórie aktuálne zaraďuje aj Slovensko.

O povinnostiach pri vstupe na územie ČR informoval na sociálnej sieti štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

„Výsledok druhého PCR testu je potrebné predložiť krajskej hygienickej stanici (študenti aj škole a zamestnanci zamestnávateľovi). Okrem toho platí po dobu 10 dní od príchodu do ČR povinnosť všade okrem domova nosiť respirátor aspoň triedy FFP2, a to aj po negatívnom výsledku druhého RT-PCR testu!,“ upozorňuje Klus.

Pozrite si vyjadrenie štátneho tajomníka MZVEZ SR Martina Klusa (zdroj videa MZVEZ SR):

Aj po sprísnení opatrení platia určité výnimky, napríklad pre pracovníkov medzinárodnej dopravy, tranzit cez ČR do 12 hodín, odôvodnené cesty do ČR do 12 hodín, deti do 5 rokov, ako aj pre tzv. pendlerov, žiakov a študentov prekračujúcich hranicu aspoň 1x týždenne. Podrobnejší prehľad je k dispozícii na webe českého ministerstva vnútra.

Režim sa sprísnil aj na hranici s Rakúskom, ktoré od utorka (2. 2.) zavádza povinnú registráciu a testovanie aj pre pendlerov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko