Na hlavný obsah

Tržby hotelov klesli o polovicu, podržali ich slovenskí dovolenkári

Minulý rok spôsobil hotelom veľké výpadky v príjmoch.

Tržby hotelov klesli o polovicu, podržali ich slovenskí dovolenkári
Na snímke pár sa fotí pri jazere v turisticky vyhľadávanej hornorakúskej obci St. Wolfgang. Foto: TASR/AP

Pandémia ochorenia COVID-19 pripravila slovenských hotelierov medziročne o polovicu tržieb. Počet hostí v ubytovacích zariadeniach klesol na 3,2 milióna, čo bolo najmenej za posledných dvadsať rokov. „Prepad prišiel po rekordnom turistickom roku 2019 so 6,4 miliónmi návštevníkov,“ skonštatoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR, ktorý informoval o situácii v ubytovacích zariadeniach. Tržby za celý rok boli medziročne nižšie o 46,4 %, pred hlbším prepadom hotely uchránili  iba silné mesiace na začiatku roka a oživenie počas leta.

„Za celý kalendárny rok 2020 sa v zariadeniach cestovného ruchu na Slovensku ubytovalo 3,2 milióna návštevníkov, čo bol najhorší výsledok od roku 2001,“ zhodnotil ŠÚ. Opatrenia, ktoré mali zamedziť šíreniu ochorenia COVID-19 spôsobili rekordný celoročný pokles v návštevnosti o 50,1 %. „K vysokej miere poklesu prispela aj skutočnosť, že predošlý rok 2019 bol rokom rekordných rastov návštevnosti vo všetkých regiónoch Slovenska,“ dodáva úrad.

Najmenej zahraničných turistov od roku 1998

Slovensko zaznamenalo aj výrazný pokles zahraničných návštevníkov. Z cudziny prišlo podľa ŠÚ iba 854 000 osôb, čo je najmenej od roku 1998. Počet domácich návštevníkov neklesol tak výrazne vďaka tomu, že Slováci v súvislosti s obmedzeniami cestovania do cudziny dovolenkovali viac doma a ubytovatelia zaregistrovali 2,4 milióna domácich hostí.

„Celkovo strávili hostia v ubytovacích zariadeniach SR 9,8 milióna nocí, čo predstavovalo medziročný pokles o 44,7 %,“ uvádza úrad s tým, že nárast zaznamenal iba jediný ukazovateľ – turisti sa na jednom mieste zdržali dlhšie a priemerný počet prenocovaní narástol z 2,8 na 3,1.

Graf návštevnosti v ubytovacích zariadeniach za rok 2020.Foto: Štatistický úrad SR
Foto: Štatistický úrad SR

Pokles návštevnosti sa najviac prejavil v Bratislavskom kraji, kde medziročne klesla o 68,5 %. Zostal ale tretím najnavštevovanejším regiónom v krajine. „V porovnaní s predchádzajúcim rokom ho navštívila iba necelá štvrtina zahraničných návštevníkov (pokles o 75,9 %) a menej ako polovica domácich návštevníkov (medziročný pokles o 54,5 %),“ dodal štatistický úrad.

Najviac zahraničných návštevníkov bolo zo susedných štátov, prevládali turisti z Českej republiky (378 000) a Poľska (116 000), ich počet bol však takmer o polovicu nižší ako v roku 2019. Nasledovali návštevníci z Nemecka, Maďarska, Ukrajiny a Rakúska, ich návštevnosť Slovenska poklesla v porovnaní s rokom 2019 až o dve tretiny. „Najvýraznejší prepad, o viac ako 80 %, zaznamenala návštevnosť zo zaoceánskych destinácií, z USA a krajín Ázie.“

Tržby klesli takmer o polovicu

V porovnaní s rokom 2019 klesli tržby ubytovacích zariadení takmer o polovicu (46,4 %). Situácia sa zhoršila najmä na jeseň a v poslednom štvrťroku 2020 tržby medziročne poklesli až o 78,5 %.

Spomedzi krajov dosiahli najvyššie tržby ubytovacie zariadenia v turisticky najvýznamnejších krajoch, v Žilinskom a Prešovskom kraji, najnižšie tržby mali ubytovacie zariadenia v Nitrianskom a Košickom kraji. Ubytovacie zariadenia v Bratislavskom kraji dosiahli len štvrtinovú výšku svojich tržieb, aj to viac ako ich polovica pochádzala od cudzincov.

„Tržby od zahraničných návštevníkov tvorili v SR v roku 2020 len 29,3 % podiel na celkových tržbách ubytovateľov. V súhrne cudzinci priniesli tržby v objeme 81,1 mil. eur, oproti minulému roku klesli o 64,5 %,“ dodal úrad. Domáci cestovný ruch podržali v letnej sezóne domáci návštevníci, ktorí v ubytovacích zariadeniach nechali približne 195,8 miliónov eur, čo tvorilo približne 70,7 % z celkových tržieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika