Na hlavný obsah

Slovenské hotely zívajú prázdnotou, hostí je málo najmä vo veľkých mestách

Na prázdnych lôžkach sa podpísala koronakríza.

Slovenské hotely zívajú prázdnotou, hostí je málo najmä vo veľkých mestách
Na ilustračnej snímke Grandhotel Starý Smokovec v meste Vysoké Tatry. Foto: TASR

September hotelierov sklamal, prišlo o 35 % návštevníkov menej ako vlani. Informoval o tom v utorok (24. 11.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.V zariadeniach cestovného ruchu (CR) sa v septembri 2020 ubytovalo viac ako 378 000 návštevníkov.

Medziročný pokles o 35,1 % bol dôsledkom stále pretrvávajúcej výrazne nižšej návštevnosti zahraničných hostí. Tých prišlo v septembri až o 66,3 % menej ako minulý rok. Zahraničná klientela chýbala aj naďalej najmä v mestských hoteloch, kam cudzinci prichádzajú nielen za dovolenkami, ale aj v súvislosti s obchodnými rokovaniami alebo rôznymi konferenciami. Hostia strávili v zariadeniach celkovo viac ako 1 milión nocí, medziročne sa ich počet znížil o 27,5 %.

Návštevnosť v celej SR tvorili aj v mesiaci september najmä domáci turisti, z celkového počtu ubytovaných predstavovali 78,9 %. Ich počet sa však oproti vlaňajšku znížil o 13,8 % na takmer 300 000. Spomedzi ôsmich krajov iba jediný – Žilinský kraj, zaznamenal v septembri viac domácich ubytovaných hostí ako vlani (o 0,9 %). V ostatných krajoch bol medziročný pokles slovenskej klientely od 7 % do 17 %, v Bratislavskom kraji pokles dosiahol takmer 50 %.

Najlepšie je na tom Žilinský kraj

Pokles záujmu pocítili najmenej v Žilinskom kraji (pokles o 13,7 %), a to najmä vďaka regiónom Liptov, Orava a Turiec. Najnavštevovanejšie oblasti Slovenska – Žilinský a Prešovský kraj, evidovali spolu takmer 180 000 návštevníkov. V Prešovskom kraji napriek tomu, že má na svojom území mnohé známe turistické lákadlá, klesol celkový počet návštevníkov o 23,2 %.

V týchto dvoch regiónoch bol zároveň najväčší počet ubytovacích zariadení a lôžok v nich. Kapacity izieb tu v septembri boli využité od 30 % do 40 %, kým napríklad v Bratislavskom a Košickom kraji len na viac ako 20 %.

O návštevníkov prišla hlavne Bratislava

Naďalej pretrvávala nižšia návštevnosť cudzincov, ktorých slovenské ubytovacie zariadenia evidovali v septembri 2020 len 80 000. V rovnakom období minulého roka ich bol takmer trojnásobok (takmer 237 000), čo najviac poznamenalo najmä hotely v mestách.

Negatívny dosah bol najvýraznejší, ako aj po minulé mesiace, v Bratislavskom kraji, kde bola celková návštevnosť medziročne nižšia až o 68,1 % a počet zahraničných hostí klesol až o viac ako 80 %.

Samotné mesto Bratislava bolo na tom ešte o niečo horšie, celkový pokles cudzincov prekročil 81 %. Východná metropola, Košice, v septembri taktiež trpela poklesom najmä zahraničnej návštevnosti (o takmer 70 %), ale návštevnosť do istej miery kompenzovali domáci hostia. Celková návštevnosť Košíc bola v medziročnom porovnaní nižšia o 40,4 %.

Rozsiahle obmedzenia cestovania, najmä na medzinárodnej úrovni, zásadne ovplyvnili aj súhrn návštevnosti od začiatku roka. Za deväť mesiacov roku 2020 sa v zariadeniach cestovného ruchu ubytovali takmer 3 milióny návštevníkov, čo predstavovalo medziročný pokles o viac ako 40 %. Medziročne sa počet domácich návštevníkov znížil o takmer 29 % a počet cudzincov o viac ako 58 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika