Na hlavný obsah

Vláda schválila trvalý kurzarbeit, platiť by mal od budúceho roka

Návrh zákona ešte musí odsúhlasiť parlament.

Vláda schválila trvalý kurzarbeit, platiť by mal od budúceho roka
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak počas príchodu na rokovanie 80. Foto: TASR

„Vláda schválila návrh zákona o dočasnej podpore na udržanie pracovných miest, skrátene kurzarbeit,“ informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Návrh pôjde po stredajšom (24. 2.) schválení vládou do parlamentu, ktorý o ňom bude na najbližšej schôdzi rokovať v prvom čítaní.

„Počas tejto pandémie sme sa presvedčili o tom, že na udržanie pracovných miest je nesmierne dôležité to, či majú zamestnávatelia, a najmä veľké zahraničné spoločnosti a ich dodávatelia, ktorí sú na Slovensku, predvídateľné prostredie a záruku, že v prípade takejto krízy im štát pomôže,“ odôvodnil minister potrebu prijatia zákona.

Štátny tajomník rezortu práce Boris Ažaltovič dodal, že ide o kľúčové opatrenie na udržanie pracovných miest v obdobiach krízy, vzťahovať sa bude napríklad aj na prípadné živelné pohromy či iné celospoločenské alebo sektorové krízy.

Opatrenie by malo začať fungovať od budúceho roka. „Maximálna výška podpory bude dvojnásobok  vymeriavacieho základu. Napríklad v tomto roku, keď je priemerná mzda približne 1 100 eur, bude maximálny vymeriavací základ 2 200 eur a najvyššia možná podpora pre zamestnávateľa bude 60 % z tejto sumy. Ďalších 20 % k tomu pridáva zamestnávateľ tak, aby zamestnanec dostal 80 % svojej mzdy,“ vysvetlil základných mechanizmus opatrenia Ažaltovič.

Krajniak doplnil, že vždy, keď bude aktivovaný kurzarbeit pre zamestnávateľov, bude podobná schéma pomoci spustená aj pre SZČO.

Vláda schválila aj odloženie splatnosti odvodov do Sociálnej poisťovne za mesiac február do 30. júna 2021. Minister deklaroval, že toto opatrenie bude vláda schvaľovať každý mesiac, až do konca pandémie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika