Na hlavný obsah

Vlhovej životný výsledok v super G. Prvýkrát sa postavila na pódium

Slovenská lyžiarka predviedla excelentnú jazdu.

Vlhovej životný výsledok v super G. Prvýkrát sa postavila na pódium
Petra Vlhová zaznamenala prvýkrát v kariére pódiové umiestnenie v rýchlostných disciplínach.. Foto: SITA/AP

Petra Vlhová dosiahla prvé pódiové umiestnenie v rýchlostných disciplínach Svetového pohára. Slovenská lyžiarka skončila v pondelkovom (1. 2.) super G v Garmisch-Partenkirchene na skvelom druhom mieste za Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou.

Vlhová si zároveň udržala líderskú pozíciu vo Svetovom pohári s náskokom 42 bodov práve pred Gutovou-Behramiovou. Skúsená Švajčiarka ovládla štvrtý superobrovský slalom v tejto sezóne za sebou a suverénne vedie poradie disciplíny. Predtým zvíťazila v rakúskom St. Antone, švajčiarskej Crans Montane a aktuálne aj dvakrát v nemeckom stredisku Garmisch-Partenkirchen.

V Ga-Pa sa malo pôvodne jazdiť okrem soboty aj v nedeľu, ale hmla a zlá viditeľnosť vyhnali pretekárky z trate a druhé preteky v super G odložili na pondelok. Na slávnom a ľadovom Kandahare Vlhová s číslom 10 na hrudi predviedla dynamickú jazdu v takmer ideálnej línii. Excelentná bola najmä v strednej technicky náročnej časti trate. Len raz ju po dlhom oblúku vyhodilo z ideálnej stopy, ale neodrazilo sa to na časovom manku. V cieli zaostala za suverénkou posledných dní Larou Gutovou-Behramiovou iba o 28 stotín sekundy. Tretia vo výsledkoch Rakúšanka Tamara Tipplerová zaostala už výraznejšie – o 74 stotín sekundy.

„Veľmi sa teším, že mi to konečne vyšlo na pódium v rýchlostnej disciplíne. Bola som už predtým viackrát blízko, ale robila som chyby. Dnes som do toho išla naplno a vedela som, ako mám kde jazdiť. Veľmi sa teším. Myslím si, že som urobila malé chybičky, ale to sú už detaily. Cítila som sa na lyžiach veľmi dobre. Sústredila som sa na to, aby som nebrzdila a nechala pustené lyže. A to aj vtedy, ked som bola v niektorých oblúkoch dlhšia. Nakoniec to vyšlo. Teraz si doprajem niekoľko dní relax a začnem sa pripravovať na majstrovstvá sveta,“ uviedla Petra Vlhová pre RTVS.

„Petra jazdila vynikajúco. Veľmi dobre prešla pasáž so skokom, tam išla presne a získala potrebnú rýchlosť. Predviedla jazdu bez väčších chýb a cítil som, že by to mohlo vyjsť do najlepšej päťky. Pódium som však nečakal. Petru to určite povzbudí najmä psychicky po viacerých štvrtých miestach v rýchlostných disciplínach a nešťastných obrákoch, kde nejazdila tak ako chcela. Sestra teraz bude mať trojdňový oddych, kde si bude môcť rozobrať vydarený Garmisch-Partenkirchen,“ uviedol Boris Vlha, stály člen Vlha Teamu, pre RTVS. „Mala dobrú líniu a a excelentná bola na spodnej lyži. Celkovo bola veľmi rýchla a výborne akcelerovala,“ zhodnotil Timotej Zuzula, expert RTVS a lyžiarsky tréner.

Štyridsiate pódium, prvé mimo technických disciplín

Vlhová sa dosiaľ v kariére tešila z 18 víťazstiev a 40 pódiových umiestnení v pretekoch Svetového pohára. Všetky však dosiahla v slalome, obrovskom slalome, alpskej kombinácii a paralelných disciplínach. Až teraz sa po prvý raz postavila na stupienok víťazov v rýchlostnej disciplíne, kde má podľa vlastných slov stále veľké rezervy aj vzhľadom na málo najazdených kilometrov na dlhých lyžiach.

Vlhová v pondelok v Ga-Pa excelentne odrazila útok Gutovej-Behramiovej na líderskú pozíciu vo Svetovom pohári. Stačilo, aby Švajčiarka zvíťazila a Slovenka skončila siedma a v takom prípade by sa menilo poradie na čele SP. Navyše poskočila na ôsmu priečku v hodnotení super G, čo je tiež jej maximum v rýchlostnej disciplíne v SP.

Vo Svetovom pohári bude teraz takmer mesačná prestávka, ktorú vyplnia majstrovstvá sveta v talianskej Cortine d’Ampezzo (8.- 21. 2.), kde bude zverenkyňa Livia Magoniho obhajovať medailový komplet z Aare 2019. Na severe Európy pred dvoma rokmi Vlhová získala zlato v obrovskom slalome, striebro v kombinácii a bronz pridala v slalome.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport