Na hlavný obsah

AstraZeneca aj pre ľudí nad 65 rokov. Francúzsko mení svoje rozhodnutie

V Británii sa vakcína ukázala ako účinná aj medzi staršími obyvateľmi.

AstraZeneca aj pre ľudí nad 65 rokov. Francúzsko mení svoje rozhodnutie
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Francúzsko bude vakcínou proti ochoreniu COVID-19, ktorú vyvinula britská farmaceutická spoločnosť AstraZeneca, očkovať aj osoby staršie než 65 rokov. Oznámil to v pondelok (1. 3.) večer francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran.

Túto vakcínu budú môcť dostať ľudia vo veku 65-75 rokov trpiaci zdravotnými problémami, ako je cukrovka alebo vysoký krvný tlak, povedal Véran pre televíziu France 2. Podľa ministra ide vo Francúzsku o skupinu približne 2,5 milióna ľudí.

Francúzsko podobne ako iné štáty Európskej únie predtým tvrdilo, že vakcína vyvinutá AstraZenecou by sa mala podávať len osobám vo veku do 65 rokov. Ako dôvod tohto odporúčania uvádzalo nedostatok dát týkajúcich sa starších zaočkovaných ľudí.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

V dôsledku nedostatku vakcín i vysokej miery nákazy v krajinách EÚ, ako aj pre úspech vakcíny od firmy AstraZeneca v Británii začalo však toto pôvodné rozhodnutie čeliť kritike.

V Nemecku zasa generálny tajomník Nemeckej imunologickej spoločnosti (DGfI) Carsten Watzl vyzval tamojšie úrady, aby túto vakcínu schválili aj pre ľudí vo veku viac než 65 rokov. Zároveň sa vyslovil za to, aby sa touto vakcínou dala v priamom televíznom prenose zaočkovať nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet