Na hlavný obsah

AstraZeneca mala opäť znížiť dodávky sľúbených vakcín do EÚ

Dôkazom má byť interný dokument z prostredia firmy.

AstraZeneca mala opäť znížiť dodávky sľúbených vakcín do EÚ
Vakcínou z dielne firmy AstraZeneca plánujú očkovať aj na Slovensku. Foto: SITA/AP

Farmaceutická spoločnosť AstraZeneca predpovedá, že jej dodávky vakcín proti koronavírusu pre Európsku úniu do konca marca dosiahnu objem približne 30 miliónov dávok. Ukazuje to interný dokument, ku ktorému sa dostala agentúra Reuters. AstraZeneca tak údajne znova znížila svoju predpoveď po tom, ako sa na začiatku roka ukázalo, že nedodá pôvodne sľúbených 90 miliónov dávok.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen na konci januára oznámila, že EÚ bude mať od britsko-švédskej spoločnosti do konca marca asi 40 miliónov dávok. Spomínaný dokument s dátumom 10. marca ale ukazuje, že AstraZeneca očakáva doručenie 30,1 milióna v súčte za prvý štvrťrok.

Podľa Reuters to znamená ďalšiu ranu pre plány EÚ v súvislosti s očkovaním proti koronavírusu, ktoré už teraz komplikujú problémy s meškajúcimi dodávkami a tiež pomalá vakcinácia v niektorých členských krajinách.

Dokument s predpoveďou uvádza, že v apríli spoločnosť dodá EÚ 20 miliónov dávok. Očakávaný objem dodávok pre máj a jún neobsahuje, dodáva Reuters. AstraZeneca sa k novým údajom odmietla bezprostredne vyjadriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet