Na hlavný obsah

Francúzsko ani Rakúsko nezastavia očkovanie vakcínami od AstraZenecy

Prihliadajú na rozhodnutie EMA, podľa ktorej je to bezpečné.

Francúzsko ani Rakúsko nezastavia očkovanie vakcínami od AstraZenecy
Zdravotník drží ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Francúzsko i Rakúsko vo štvrtok (11. 3.) avizovali, že nezastavia očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca. Reagovali tak na kroky viacerých európskych štátov, ktoré pozastavili jej použitie pre obavy z toho, že by mohla spôsobovať krvné zrazeniny.

„Nie je potrebné zastaviť (očkovanie vakcínou od) AstraZenecy,“ povedal na tlačovej konferencii francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran, ktorého citovala agentúra AFP. „Výhody vakcinácie v tejto fáze prevažujú nad rizikami,“ zdôraznil. Véran dodal, že francúzske zdravotnícke úrady mu odporučili, aby sa riadil rozhodnutím Európskej liekovej agentúry (EMA), podľa ktorej je používanie vakcíny od britsko-švédskej firmy AstraZeneca naďalej bezpečné.

Rakúske ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok tiež vo vyhlásení uviedlo, že rakúske očkovacie grémium, Spolkový úrad pre bezpečnosť v zdravotníctve i EMA sa vyslovili „určite za používanie očkovacej látky od firmy AstraZeneca“. „Prínos povolených a dostupných očkovaní proti koronavírusu je jednoznačne dokázaný. Pokračovanie v očkovacej akcii je dôležité a denne zachraňuje ľudské životy,“ zdôraznil rezort zdravotníctva podľa stanice ORF.

Odborníci z rakúskeho očkovacieho grémia uviedli, že každá očkovacia látka, ktorá bola v EÚ schválená (vrátane tej od AstraZenecy), prešla „precíznym a zodpovedným testovaním“. To zaručuje, že ide o bezpečnú a účinnú vakcínu.

Nijaká spojitosť medzi týmito úmrtiami, resp. medzi tvorbou krvných zrazenín u zaočkovaných a vakcínou od AstraZenecy, sa však zatiaľ nepreukázala. EMA na tieto kroky reagovala vyhlásením, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 podľa doterajších poznatkov riziko vzniku krvných zrazenín nezvyšuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet