Na hlavný obsah

Čína uvalila sankcie na viacerých europoslancov vrátane Slovenky Lexmann

Okrem iného budú mať zákaz vycestovať do Číny.

Čína uvalila sankcie na viacerých europoslancov vrátane Slovenky Lexmann
Na snímke poslankyňa Európskeho parlamentu Miriam Lexmann. Foto: TASR

Najľudnatejšia krajina sveta v pondelok (22. 3.) ohlásila sankcie voči desiatim európskym osobnostiam a štyrom inštitúciám, ktoré údajne poškodzujú čínske záujmy. Ide o reakciu Pekingu na sankcie voči čínskym predstaviteľom a subjektom, ktoré v pondelok prijala Európska únia v súvislosti s represiami voči ujgurskej menšine. Informovala o tom agentúra AFP.

Čínsky rezort diplomacie okamžite odsúdil sankcie EÚ a ohlásil odvetné opatrenia – medzi sankcionovanými osobnosťami je aj päť poslancov Európskeho parlamentu, a to vrátane slovenskej europoslankyne Miriam Lexmann.

Pondelňajšie rozhodnutie ministrov zahraničných vecí EÚ je podľa Pekingu založené len na „klamstvách a dezinformáciách“ a je hrubým zásahom do vnútorných záležitostí Číny.

Ďalšími europoslancami, na ktorých Peking uvalil sankcie, sú Reinhard Butikofer, Michael Gahler, Raphaël Glucksmann a Ilchan Kjučjuk. Sankčné opatrenia sa vzťahujú aj na nemeckého výskumníka Adriana Zenza, ktorého správy o zaobchádzaní s Ujgurmi v čínskej provincii Sin-ťiang boli terčom ostrej kritiky Pekingu. Tieto osobnosti a ich rodinní príslušníci budú mať zakázané cestovať do Číny, Hongkongu či Macaa a vykonávať s nimi súvisiace finančné transakcie.

Sankcionované boli aj štyri inštitúcie – Politický a bezpečnostný výbor Rady EÚ, Podvýbor EP pre ľudské práva, nemecký Inštitút pre čínske štúdie a dánska nadácia s názvom Aliancia demokracií. Aké konkrétne opatrenia sa budú vzťahovať na tieto subjekty, Peking neuviedol.

Únia postoj nezmení

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell odvetné sankcie Pekingu voči európskym osobnostiam a inštitúciám odsúdil a nazval ich „neprijateľnými“.

„Namiesto zmeny svojej politiky a riešenia našich oprávnených obáv Čína opäť zatvára oči a tieto opatrenia sú poľutovaniahodné a neprijateľné,“ povedal Borrell po stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli. „Odhodlanie Európskej únie, čo sa týka obrany ľudských práv a reakcie na ich závažné porušovanie a zneužívanie, sa nezmení,“ vyhlásil.
     

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet