Na hlavný obsah

Covidu podľahol obvinený v kauze Dobytkár

Ide o prvé úmrtie na covid v ústave na výkon väzby.

Covidu podľahol obvinený v kauze Dobytkár
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR

Ministerstvo spravodlivosti eviduje v ústave Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) prvý prípad úmrtia na ochorenie COVID-19. Na utorkovej (2. 3.) tlačovej konferencii o tom informovala šéfka rezortu Mária Kolíková (Za ľudí).

Uviedla, že už skôr zaznamenali tri úmrtia súvisiace s covidom, ide však o prvé, kde je covid priamou príčinou. Týka sa obvineného, ktorý bol umiestnený v ústave na výkon väzby v Bratislave. „Od momentu, kedy ústav zistil, že táto osoba je pozitívna, jej bola poskytovaná ambulantná starostlivosť v rámci daného ústavu. Následne, keď sa stav zhoršil boli vyšetrenia realizované v rámci civilnej nemocnice v Bratislave. Na základe výsledkov vyšetrenia bola hospitalizovaná v Trenčíne. Bohužiaľ, po šiestich dňoch táto osoba zomrela,“ povedala ministerka.

V rámci nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne bola podľa Kolíkovej tejto osobe poskytnutá kompletná zdravotná starostlivosť a všetky zariadenia, ktoré má nemocnica k dispozícii. Pľúcnou ventiláciou však zariadenie nedisponuje. Ministerka zdôraznila, že problém nie je nákup takéhoto zariadenia, ale absencia kvalifikovaného personálu, ktorý by ho dokázal obsluhovať. „Posledný deň, keď sa stav zhoršil, bolo hľadané lôžko pre pľúcnu ventiláciu,“ uviedla. Tvrdí, že zariadenie kontaktovalo najbližšiu nemocnicu aj centrálneho koordinátora na ministerstve zdravotníctva. „Bohužiaľ, v danom momente sa voľné lôžko nenašlo. V poradí boli ešte ďalšie osoby z ďalších nemocníc, ktoré sa nevedeli zaradiť na pľúcnu ventiláciu.“

Touto osobou bol právnik Ľubomír Krivočenko, ktorý figuroval medzi obvinenými v kauze Dobytkár. Vo väzbe bol takmer rok a obvinený bol z legalizácie príjmov z trestnej činnosti.

Ministerstvo aktuálne eviduje 186 infikovaných osôb z personálu ZVJS a 471 infikovaných medzi obvinenými a väznenými. Kolíková podotkla, že štatistika úmrtnosti je v ústavoch na úrovni 0,11 %, kým celonárodná až 1,23 %. „Zatiaľ boli výsledky zdravotnej starostlivosti veľmi pozitívne. Mrzí ma tento prípad. Z toho čo viem, som presvedčená, že Zbor urobil maximum,“ skonštatovala.

Zbor má nového riaditeľa

Novým riaditeľom ZVJS stráže bude Róbert Mudronček, ktorý doteraz vykonával funkciu riaditeľa väznice v Ilave. Mudronček na tejto pozícii nahradí Milana Ivana, ktorý z funkcie odstúpil koncom minulého roka po smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.

Róbert Mudronček už pôsobil ako šéf ZVJS od októbra 2010, keď ho na túto pozíciu vymenovala vtedajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Na ministerstve v tom čase pôsobila ako štátna tajomníčka aj súčasná šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková. V roku 2012 Mudrončeka z funkcie odvolal minister spravodlivosti za Smer-SD Tomáš Borec a nahradil ho Eugenom Balkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko