Na hlavný obsah

Kollár vyzval orgány na rýchle vyšetrenie prípadu Pčolinského

Minister práce vidí v kauze niekoľko otáznikov.

Kollár vyzval orgány na rýchle vyšetrenie prípadu Pčolinského
Na snímke zľava predseda NR SR Boris Kollár a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (obaja Sme rodina). Foto: TASR

Predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár v súvislosti so zadržaním a obvinením riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby nezdržiavali proces a dôsledne ho vyšetrili. „Chcel by som požiadať všetky dotknuté orgány, aby nezdržiavali proces, aby sme veľmi rýchlo celá spoločnosť zistili, kto za skutkom stál a prečo sa to celé udialo. Chceme vedieť odpovede, chceme aby tento proces nebol zdržiavaný a naťahovaný a aby sa vyšetril tak, ako sa má,“ povedal počas mimoriadneho sobotňajšieho (13. 3.) vyhlásenia.

Kollár uviedol, že pri kauze Gorila spojenej s SIS sa bývalé vlády snažili veci zdržiavať, prípadne všetkých presvedčiť, že skutok sa nestal. „My sme v tomto prípade presvedčení, že skutok sa stal a bol by som veľmi nerád, keby sa v tejto kauze postupovalo ako v minulosti, že kľúčových svedkov zbavia mlčanlivosti po 10 rokoch,“ dodal.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) upozornil na to, že pri bývalých kauzách SIS Ivan Lexa a Gorila, žiadali pred výpoveďami svedkov aj obvinených o zbavenie ich záväzku mlčanlivosti. „Ako je možné, že v týchto kauzách bolo nutné žiadať o zbavenie mlčanlivosti aj svedkov aj obvinených príslušníkov SIS a teraz je stanovisko také, že je možné vypovedať aj bez zbavenia mlčanlivosti,“ uviedol Krajniak.

Obhajkyňa Pčolinského Eva Mišíková už v piatok (12. 3.) upozorňovala na to, že jej klientovi komplikuje výpoveď záväzok mlčanlivosti. Prokuratúra konštatovala, že Pčolinský sa má právo vyjadriť ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa mu kladú za vinu a toto nie je obmedzené ani predmetom ochrany utajovaných skutočností.

Krajniak ďalej poukázal na takzvanú logickú líniu kauzy, že sa úplatok od rovnako obvineného podnikateľa Zoroslava Kollára mal dostať cez bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a exnámestníka SIS Borisa Beňu k šéfovi SIS. „Ale obvinený je pán Pčolinský a Zoroslav Kollár. Celkom tomu nerozumiem. Tí dvaja, ktorí sa priznávajú k trestnej činnosti, obvinení nie sú. Aká je to logická línia?“ zhodnotil.

Minister práce na tlačovej konferencii upozornil aj na časovú líniu. Prezradil, že Pčolinský podal 11. januára tohto roku trestné oznámenie o závažných podozreniach o páchaní trestnej činnosti policajtov. Spresnil, že na základe jeho podnetu začal vo veci 10. marca konať Úrad inšpekčnej služby, ktorý slúži na preverovanie trestnej činnosti príslušníkov policajného zboru. Dodal, že nasledujúci deň (11. 3.) riaditeľa SIS zadržali.

„Nechceme tvrdiť, že sa skutok nestal, tvrdíme, že sa stal a dôsledne žiadame, aby sa to bez zametania pod koberec čo najrýchlejšie preverilo, a aby sa presne určilo a ustanovilo, kto to spáchal, kto je za to zodpovedný a všetci tí, ktorí sú za to zodpovední, aby voči nim bola vyvodená zodpovednosť,“ uzavrel Krajniak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko