Na hlavný obsah

Korčok: Politická kultúra na Slovensku upadá a táto vláda s tým nič neurobila

V zahraničnej politike sa Slovensko dostalo na tenký ľad, tvrdí.

Korčok: Politická kultúra na Slovensku upadá a táto vláda s tým nič neurobila
Na snímke slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto: TASR/AP

Odchádzajúci minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) kriticky vníma úpadok politickej kultúry na Slovensku. Ľudový jazyk a politika vzbudzujúca vášne je nevhodná a politickí aktéri by sa mali radšej venovať hľadaniu riešení, uviedol vo štvrtok (25. 3.) krátko pred podaním demisie.

Korčok upozornil aj na kritický moment svojho pôsobenia, keď sa premiér Igor Matovič (OĽANO) namiesto neho zastal maďarského ministra zahraničných vecí. „Pre každého šéfa diplomacie je dôležité, aby sa mu nestalo, že jeho premiér v kritickej situácii pre krajinu podporí ministra zahraničných vecí iného štátu,“ povedal Korčok s tým, že bol prvým šéfom diplomacie, ktorému sa niečo také stalo a dúfa, že aj posledným.

Slovensko sa podľa neho pre domáce nezhody dostalo aj v zahraničnej politike na tenký ľad. „To, čo sa povie doma smerom do zahraničia, často pretrváva roky,“ dodal.

Korčok tiež vyjadril hlboké sklamanie z úpadku politickej kultúry na Slovensku. „Nemôžem to nazvať inak ako tak, že na Slovensku sa v politike etabluje nekultúra. Nie je to zodpovednosť tejto vlády, ale ani jej sa nepodarilo dlhodobý úpadok politickej kultúry pozastaviť,“ doplnil odchádzajúci šéf slovenskej diplomacie s tým, že ľudový jazyk politike škodí a hrubá komunikácia voči komukoľvek je nevhodná. „Som presvedčený o tom, že ľudia chcú od politikov iný jazyk, a preto apelujem na všetkých tých, ktorí politiku tvoria, aby vážili slová.“

Korčok sa pre odchod z pozície ministra zahraničných vecí rozhodol aj napriek tomu, že sám nie je členom strany SaS, ktorá ho do funkcie nominovala. Strana pred viac ako týždňom avizovala, že pokiaľ premiér Igor Matovič do 24. marca nepodá demisiu, jej ministri vo vláde skončia. „Mojou demisiou chcem prispieť k čo najskoršiemu ukončeniu koaličnej krízy a rekonštrukcii vlády tak, aby mohla plniť svoje programové vyhlásenie, zvládnuť pandémiu a riešiť problémy občanov,“ uviedol Korčok a dodal, že Slovensko potrebuje stabilnú vládu

Ivan Korčok sa pre vstup do politiky rozhodol po 28 rokoch v diplomacii. V minulosti pôsobil aj ako zástupca slovenskej misie pri NATO a bol tiež vedúcim slovenskej delegácie pre prístupové rokovania do NATO. Do funkcie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí prišiel priamo z úradu veľvyslanca v Spojených štátoch.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko