Na hlavný obsah

Matovič ďakuje maďarskému šéfovi diplomacie. Je priateľ Slovenska, odkazuje

Tvrdí, že mu patrí vďaka a nie hana.

Matovič ďakuje maďarskému šéfovi diplomacie. Je priateľ Slovenska, odkazuje
Zľava premiér Igor Matovič (OĽANO) a minister zahraničia Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR / koláž RTVS

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v piatok (5. 3.) na sociálnej sieti poďakoval maďarskému ministrovi zahraničných vecí Péterovi Szijjártóovi za veľkú pomoc pri zabezpečení vakcín Sputnik V pre Slovákov. „Peter bol tým, na ktorého ma odkázal Viktor Orbán, a ktorý mi následne poskytol prvé informácie a dal kontakt na ministra hospodárstva Ruskej federácie Manturova. Za čo mu patrí veľká vďaka a nie hana,“ uviedol premiér.

Matovič potvrdil, že jeho vzťah s maďarským ministrom zahraničia, ako aj s premiérom Viktorom Orbánom je dostatočne priamy na to, „aby sme sa vedeli kedykoľvek otvorene baviť aj o ťažkých témach, ako je zákon o dvojakom občianstve, ktorý sme sa rozhodli na základe mojej iniciatívy zmeniť tak, aby ľudia, ktorí majú dlhodobý pobyt v inej krajine, mohli získať občianstvo inej krajiny bez toho, aby prišli o naše slovenské.“

Odkaz na sociálnej sieti sa objavil deň po tom, ako si vo štvrtok (4. 3.) šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) predvolal na ministerstvo maďarského veľvyslanca na Slovensku. Korčok tak reagoval na stretnutie koaličného poslanca Györgya Gyimesiho (OĽANO) so Szijjártóom v Komárne, ktorí spolu hovorili aj o novele slovenského zákona o občianstve. Korčok potvrdil záujem o dobré vzťahy s maďarskými susedmi, no dodal, že zásahy do vnútorných záležitostí krajiny nedovolí.

„Včera (3. 3.) však koaličný poslanec a maďarský minister prekročili všetky medze, keď o tomto kľúčovom zákone rokovali v Komárne, pričom zákon o štátnom občianstve nie je predmetom našich bilaterálnych vzťahov. A poslanec Gyimesi nemá žiadny mandát na takéto rokovania,“ zdôraznil Korčok.

„Nemám rád, ak niekto o ľuďoch, ktorí svojimi činmi dokazujú, že sú priateľmi Slovenska, šíri pravý opak. Keďže sa taký nešvár na Slovensku rozmohol – chcem verejne poďakovať ministrovi zahraničných vecí Maďarska za jeho veľkú pomoc pri zabezpečení 2 miliónov vakcín Sputnik V pre ľudí na Slovensku,“ reagoval v piatok Matovič.

Korčok chce transparentnú spoluprácu

Korčok sa v piatok (5. 3. ) stretol s podpredsedom Trnavského samosprávneho kraja Józsefom Berényim, aby prediskutovali otázku práce zmiešanej slovensko-maďarskej Komisie pre národnostné menšiny a tie časti programového vyhlásenia vlády, ktoré sa týkajú menšinovej problematiky. Témou bolo tiež neštandardné stretnutie Szijjártóa s Gyimesim a predstaviteľmi menšín v Komárne.

Minister zahraničia opakovane potvrdil záujem o dobré vzťahy s Maďarskom. Zdôraznil, že všetky otvorené otázky menšín je možné riešiť v pokojnom a konštruktívnom duchu v rámci domácich inštitúcií a organizácií. „Je samozrejmé, že otvorená a transparentná spolupráca s Maďarskom je aj v tejto oblasti vítaná a ako minister zahraničných vecí urobím pre dobré vzťahy medzi našimi krajinami maximum,“ vyhlásil Korčok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko