Na hlavný obsah

Mnohí ani nevedeli, že nefunguje. V Obeckove uviedli do prevádzky čistiareň odpadových vôd

Postavili ju už v roku 2013, svoj účel však neplnila.

Mnohí ani nevedeli, že nefunguje. V Obeckove uviedli do prevádzky čistiareň odpadových vôd
Na snímke čistiareň odpadových vôd v Obeckove. Foto: RTVS

V obci Obeckov vo Veľkokrtíšskom okrese sa obyvatelia po niekoľkých rokoch dočkali už funkčnej čistiarne odpadových vôd. Mnohí obyvatelia ani len netušili, že čistiareň, ktorá je v ich dedine postavená od roku 2013, je niekoľko rokov nefunkčná.

Práve jej funkčnosť bola naviazaná na podporu z európskych fondov, z ktorých bývalé vedenie obce získalo viac ako 270 000 eur. V prípade nezrealizovania včasnej kolaudácie stavby obci hrozilo, že peniaze bude musieť vrátiť.

Hrozila nám sankcia vrátiť zhruba 170 000 eur za to, že nedokončili a neskolaudovali dielo. Z vlastných financií sme investovali do dokončenia približne 9 000 eur, čo rozpočet obce pocítil. Dielo je dokončené, môžu sa doň voziť žumpové vody, kým nebude kanalizácia v celej obci,“ uviedol starosta Obeckova pre Rádio Regina Stred Miloš Koči. V obci žije 470 obyvateľov.

Plány do budúcnosti

V dedine nie je ani jedna domácnosť pripojená na obecnú kanalizáciu. V obci totiž ešte nie je kanalizácia dobudovaná a čistiareň odpadových vôd bude zatiaľ spracovávať len odpad zo žúmp rodinných domov.

Môj predchodca získal peniaze na deväť prípojok, minul 100 000 eur, ale nedal to do poriadku. Plány s kanalizáciou sú také, že do roku 2024 bude kanalizácia v celej obci, rozpočet je na úrovni 2,6 milióna eur, spravia sa chodníky a dažďová voda nepôjde do kanalizácie, ale do miestneho rigolu,“ uzatvára starosta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny