Na hlavný obsah

Život obyvateľom osady Škriavnik komplikuje zničená cesta

Obec na jej opravu peniaze nemá.

Život obyvateľom osady Škriavnik komplikuje zničená cesta
Zničená cesta do osady Škriavnik v obci Obeckov vo Veľkokrtíšskom okrese. Foto: RTVS

Obyvatelia osady Škriavnik v obci Obeckov vo Veľkokrtíšskom okrese sú zúfalí. Viac ako 60 ľudí z tejto osady je odkázaných na vlastné autá, keďže autobusy tam nechodia. Cesta, po ktorej denne chodia, je však v dezolátnom stave, takže majú zničená autá. Využívali ju poľnohospodárske a lesné stroje, preto je plná výtlkov a jám.

Vyjadrenia obyvateľov osady Škriavnik pre Rádio Regina Stred:

Komplikuje to aj zásah záchranným zložkám. „Sú tu aj starí a chorí ľudia, takže je to problém. Problém je sem aj so sanitkou prísť, čiže je to aj z bezpečnostného hľadiska nevyhovujúca cesta,“ priblížila pre Rádio Regina Stred dobrovoľníčka tamojšieho kresťanského spoločenstva Marianna Hrabčáková.

Trojkilometrový úsek do osady Škriavnik patrí Slovenskému pozemkovému fondu. Cesta by mohla byť už čoskoro vo vlastníctve obce a vedenie samosprávy komunikuje s Banskobystrickým samosprávnym krajom, aby si ju vzali do vlastníctva, keďže v obecnom rozpočte peniaze na jej opravu nemajú. „Je to v štádiu riešenia, ide o zdĺhavý proces, ale sme na dobrej ceste. Ak prejde pod obec, zobrala by si ju správa Banskobystrického samosprávneho kraja s tým, že náklady na opravu a veci okolo jej údržby budú na nich a prípadne my ako obec sa o ňu budeme starať a financovať to,“ vysvetlil starosta Obeckova Miloš Koči.

Zničená cesta do osady Škriavnik.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Aby sa mohla preklasifikovať na cestu III. triedy, musí byť nielen majetkovo usporiadaná, ale tiež spĺňať určité technické parametre. „Až po splnení všetkých zákonných podmienok je možné uvažovať o tom, či cestu prevezme do správy Banskobystrický samosprávny kraj. Všetky prípadné investície musia byť kryté rozpočtom, ktorý schvaľuje krajské zastupiteľstvo,“ konštatovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková pre Rádio Regina Stred.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny