Na hlavný obsah

Na Slovensko dorazilo lietadlo s vakcínou Sputnik V, Krajčí jej udelí výnimku

Prvých 200 000 dávok je na Slovensku.

Na Slovensko dorazilo lietadlo s vakcínou Sputnik V, Krajčí jej udelí výnimku
Sprava: Expremiér Igor Matovič a bývalý minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas tlačovej konferencie na Letisku Košice pri príchode vakcíny Sputnik V na Slovensko. Foto: SITA

Do Košíc v pondelok (1. 3.) priletelo z Ruska slovenské vojenské nákladné lietadlo, ktoré priviezlo vakcíny Sputnik V. „Za nami vidíte naše lietadlo, v ktorom je prvá zásielka vakcíny Sputnik V z celkovo dvoch miliónov vakcín, ktoré sme vyrokovali s Ruskou federáciou,“ oznámil na košickom letisku premiér Igor Matovič (OĽANO). Dodal, že prvý milión vakcín na Slovensko príde v priebehu najbližších dvoch mesiacov, ďalší milión počas mája a júna.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) potvrdil, že ešte v pondelok podpíše výnimku na používanie ruskej vakcíny na terapeutické účely. Prvá zásielka obsahuje 200 000 dávok vakcíny a proti ochoreniu COVID-19 sa nimi môže zaočkovať 100 000 ľudí. Do Moskvy v pondelok odletelo aj ďalšie slovenské lietadlo, ktoré privezie ďalšiu dodávku vakcín. Skladovať a distribuovať ich budú následne zo Šarišských Michalian. „Vďaka žiadosti odborníkov som rád, že takúto vakcínu budú mať občania Slovenskej republiky k dispozícii,“ dodal Krajčí s tým, že drvivá väčšina vedeckej obce na Slovensku ho žiadala, aby vakcínu Sputnik V nakúpil.

Tempo očkovania sa môže vďaka ruskej vakcíne výrazne zvýšiť

Očkovanie Sputnikom V bude dobrovoľné a dostupné pre všetky vekové kategórie. S vakcináciou sa nezačne skôr ako o dva týždne, počas ktorých bude ministerstvo zdravotníctva v spolupráci so Štátnym ústavom na kontrolu liečiv kontrolovať šaržu. Matovič poznamenal, že na Slovensku sa tak zrýchli tempo očkovania o viac ako 40 %.

„Ochorenie COVID-19 nepozná nejaké geopolitické smerovanie a nie je to o politike, ale je to naozaj o ochrane životov, tak si myslíme, že je mimoriadne správne nakúpiť aj ruskú vakcínu, spoľahlivú vakcínu a umožniť ľuďom, ktorí sa ňou na Slovensku očkovať chcú, aby sa ňou očkovali,“ povedal Matovič.

Riešenie kritickej situácie

Infektológ a člen pandemickej komisie Pavol Jarčuška zdôvodnil odporúčanie odborníkov nakúpiť vakcínu Sputnik V veľmi zlou pandemickou situáciou. Podotkol, že na Slovensku aktuálne zomrie každých 14 až 15 minút v dôsledku nákazy koronavírusom jeden pacient.

„Keby bol dostatok vakcín, ktoré sú registrované v Európskej únii, mali by sme ich včas a mali by sme také tempo očkovania, aké majú vo Veľkej Británii, Spojených arabských emirátoch či v Izraeli, určite by sme ani neuvažovali o dovoze akejkoľvek inej vakcíny, ako tej, ktorá je autorizovaná Európskou liekovou agentúrou. Ale momentálne sme v inej situácii,“ dodal Jarčuška.

Konzílium odborníkov pred viac ako dvoma týždňami prijalo stanovisko, na základe ktorého odporúčalo vláde nakúpiť vakcínu, ktorou sú Slováci ochotní nechať sa zaočkovať a zároveň má primerané klinické údaje. „Vakcína Sputnik V má podľa štúdie zverejnenej v prestížnom časopise Lancet také klinické údaje, podľa ktorých má účinnosť viac ako 90 % naprieč všetkými vekovými skupinami od 18 rokov až po skupinu pacientov staršiu ako 65 rokov,“ vysvetlil infektológ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko