Na hlavný obsah

Neziskovky v kultúre môžu žiadať o pomoc. Ministerstvo spúšťa podporu

Žiadosti je možné podávať do 30. marca.

Neziskovky v kultúre môžu žiadať o pomoc. Ministerstvo spúšťa podporu
Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR

Občianske združenia, neziskové organizácie či nadácie, ktoré dlhodobo pôsobia v kultúre, môžu od pondelka (1. 3.) žiadať o dotáciu až do výšky 50 000 eur. Informovala o tom ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Na podporu budú mať nárok napríklad divadelné súbory, prevádzkovatelia kultúrnych priestorov alebo organizátori rôznych festivalov. Žiadosti je možné podávať do 30. marca. „Neziskový sektor tvorí dôležitú súčasť kultúry a má svoju nezastupiteľnú úlohu. Pred spustením finančnej pomoci sme práve pre tento sektor museli na ministerstve ešte upraviť legislatívu a dôsledne pripraviť dotačnú výzvu,“ povedala ministerka.

Na webovej stránke ministerstva nájdu oprávnení žiadatelia potrebné informácie, ako aj najčastejšie otázky a odpovede či odporúčania. Ministerstvo na špeciálne zriadenej podstránke zverejnilo aj dotačnú kalkulačku, do ktorej žiadatelia, podľa typu účtovníctva, vpíšu všetky potrebné údaje. Na základe toho zistia, v akej výške majú nárok na dotáciu. Na podstránke je zároveň zverejnený aj celý postup pri podávaní žiadosti.

„Tieto organizácie zaznamenali v roku 2020 taktiež nesmierny pokles príjmov, a tým pádom je ohrozená realizácia nových projektov, ktoré možno boli podporené aj z Fondu na podporu umenia, ale keďže by nebolo možné ich spolufinancovanie, tak by sa tie peniaze museli vrátiť,“ uviedla Veronika Gabčíková z Klubu nezávislých divadiel.

Žiadateľom, ktorí dlhodobo profesionálne pôsobia v sektore kultúry, ministerstvo cez dotáciu preplatí 20 % ročných prevádzkových nákladov a 80 % medziročného rozdielu v príjmoch z kultúrnej činnosti, ktorých príčinou je pandémia COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko