Na hlavný obsah

Prezidentka Čaputová prijala demisiu ministerky spravodlivosti Kolíkovej

Rezort justície dočasne povedie Remišová.

Prezidentka Čaputová prijala demisiu ministerky spravodlivosti Kolíkovej
Na snímke ministerka spravodlivosti SR a podpredsedníčka Za ľudí Mária Kolíková (Za ľudí) podáva demisiu do rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej v Prezidentskom paláci v Bratislave v utorok 23. marca 2021. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok (23. 3.) prijala demisiu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). Rezort dočasne povedie Kolíkovej stranícka šéfka, vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.

Prezidentka v príhovore označila zoznam krokov, ktoré Kolíková vo funkcii ministerky spravodlivosti zrealizovala, za úctyhodný. Podľa Čaputovej bol jasným dôkazom, že do vládnej funkcie vstúpila pripravená, s jasnou víziou aj s plánom zmien.

„Je určite ťažké odísť od rozrobenej práce. A ešte ťažšie vtedy, keď dôvodom nie je to, že by ste si zo zverenými úlohami nevedeli rady, práve naopak. Rezort pod vaším vedením aj v ťažkých časoch pandémie stihol zrealizovať dlho očakávané a veľmi potrebné kroky justičnej reformy, ktoré predstavujú zatiaľ najkomplexnejšiu reformu tejto vlády. Za to vám, pani Kolíková, patrí plný rešpekt a vďaka,“ uviedla prezidentka. Ocenila zriadenie Najvyššieho správneho súdu, návrh zákona k zaisťovaniu majetku, ako aj novelu trestného zákona.

„Viesť rezort justície si vyžaduje nielen vedomosti a skúsenosti, ale aj odvahu a rozvahu. Vy ste ju, pani Kolíková, opakovane ukázali. Takto hodnotím aj vašu dnešnú demisiu. Rezort justície ešte viac ako iné rezorty potrebuje podporu partnerov vo vláde. Rozumiem, že takúto podporu, ktorá je aj prejavom vzájomnej dôvery, ste považovali za nevyhnutnú pre ďalšie pôsobenie na poste ministerky. I keď nerada, ale s porozumením som v tejto situácii vašu demisiu prijala,“ dodala.

Prezidentka požiadala Remišovú, ako členku vlády dočasne poverenú vedením rezortu spravodlivosti, o zabezpečenie plnohodnotného fungovania ministerstva až do vymenovania nového ministra alebo ministerky. „Želám vám pri tom veľa úspechov,“ doplnila Čaputová.

Kolíková vníma situáciu ako šancu pre OĽANO

Exministerka Kolíková uviedla, že štvorkoalícia išla do vlády s výborným programom, z ktorého väčšina sa premietla aj do programového vyhlásenia vlády.

„Funkciu ministerky vo vláde Igora Matoviča som prijala ako obrovskú možnosť urobiť potrebné zmeny v justícii. Justícia v zmenenej politickej aj spoločenskej situácii totiž akútne zmeny potrebovala, lebo bez nich sa o zvýšení dôveryhodnosti súdnictva ani nedalo hovoriť,“ povedela a zdôraznila, že počas celého uplynulého roka pri ich presadzovaní cítila podporu zo strany premiéra, ako aj celej koalície.

„Rovnako však vnímam, že pre reformy je veľmi dôležitá stabilná vláda a dôvera ľudí v túto vládu, dôvera v štát. Pre stabilitu vlády a budovanie takejto dôvery považujem za veľmi dôležitý spôsob vládnutia,“ skonštatovala. Podľa Kolíkovej sa dôvera nedá budovať, ak v štýle vládnutia prevládajú osobné útoky nad konštruktívnou kritikou, ak nebadať cit pre potrebu spolupráce, ktorá je v rámci koalície absolútne nevyhnutá a ak absentuje ochota počúvať.

„V takto vypätej situácii, ktorá aktuálne v koalícii je, a ktorá sa prirodzene premieta aj do nálad v spoločnosti a polarizuje ju, neviem a ani nepovažujem za dobré robiť vážnu reformu justície. Preto som sa rozhodla zložiť funkciu ministerky spravodlivosti a nepokračovať vo vláde v jej súčasnom zložení,“ vysvetlila svoje rozhodnutie pristúpiť k demisii.

Kolíková napriek tomu vníma vzniknutú situáciu ako šancu pre hnutie OĽANO, ktoré získalo príležitosť a čas na vygenerovanie prijateľnejšieho a menej polarizujúceho lídra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko