Na hlavný obsah

Prezidentka prijala demisiu ministra hospodárstva. Rezort dočasne povedie Doležal

Dúfam, že situácia sa čoskoro začne stabilizovať, uviedol Sulík.

Prezidentka prijala demisiu ministra hospodárstva. Rezort dočasne povedie Doležal
Na snímke odchádzajúci podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: SITA

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala v utorok (23. 3.) demisiu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Vedením rezortu dočasne poverila ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina). Doležal teda okrem svojho rezortu už dočasne vedie ďalšie dve ministerstvá: ministerstvo práce po demisii Milana Krajniaka (Sme rodina) a po utorku aj ministerstvo hospodárstva.

Podanie demisie ministra chápem ako vyvodenie vlastnej politickej zodpovednosti za situáciu v rezorte, alebo ako politické gesto adresované ostatným partnerom vo vláde. Verím, že toto Vaše politické gesto si nájde svojich adresátov a prispeje k skoršiemu vyriešeniu vládnej krízy,“ adresovala prezidentka Sulíkovi, ktorému sa poďakovala za prácu na ministerstve.

Odchádzajúceho ministra ocenila za „osobné nasadenie“ a kroky, ktorými pomáhal slovenskému hospodárstvu udržať sa aj po vypuknutí pandémie v čo najlepšom stave. Podarilo sa mu to, ako uviedla hlava štátu, aj vďaka prijatiu siedmich základných opatrení na pomoc slovenskej ekonomike hneď v začiatkoch pandémie. „Rezort hospodárstva v prvej i druhej vlne pandémie efektívne poskytoval dotácie na nájomné,“ podotkla Čaputová.

Sulík: Otváram cestu pre odchod Matoviča z vlády

Vyzdvihla aj Sulíkov nadrezortný prístup, napríklad pri tvorbe podnikateľského „kilečka“, na ktorom pracoval s ďalšími deviatimi ministerstvami a ktoré pomohlo podnikateľom na nákladoch ušetriť viac ako 100 miliónov eur.

Prezidentka preto považuje za nevyužitú príležitosť, že viaceré Sulíkove iniciatívy, ako napríklad odškodňovací zákon pre podnikateľov, nezískali vo vláde podporu a nemohli tak priniesť reálny prospech nielen podnikateľom, ale ani celej spoločnosti.

Robím tak preto, aby som otvoril cestu pre odchod Igora Matoviča z vlády,“ uviedol Sulík na tlačovej konferencii po podaní demisie, ktorú vníma ako vyvodenie politickej zodpovednosti za stav, v ktorom sa vláda nachádza. „Dúfam, že situácia sa čoskoro začne stabilizovať, že vládna kríza sa skončí a že vládu povedie nový premiér.“

Doležal verí v „v prudko dočasné poverenie“

Slovensko podľa Sulíka potrebuje vládu pokojnej ruky, rozvážne vedenie vlády, konštruktívny a vecný prístup, pokojné hľadanie riešení a realizáciu týchto riešení. „Mám nádej, že mojím krokom sa k tomuto cieľu výrazne priblížime.“

Doležala označil za skúseného manažéra. „Patrí k sorte ľudí, ktorá menej rozpráva a viac robí, a presne toto potrebujú všetky rezorty vrátane ministerstva hospodárstva,“ priblížil Sulík s tým, že s Doležalom sa dohodli na zachovaní kontinuity vo vedení rezortu.

Doležal sa prezidentke poďakoval za dôveru, no dodal, že plnohodnotne viesť sa nedajú dva rezorty, nieto tri. „Tento ústavný akt vnímam ako povinnú jazdu a verím, že toto poverenie bude prudko dočasné,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko