Na hlavný obsah

Prezidentka: Je nevyhnutné, aby premiér demisiou umožnil koaličnú dohodu

Čas situácii nepomohol, kríza sa prehlbuje, poznamenala.

Prezidentka: Je nevyhnutné, aby premiér demisiou umožnil koaličnú dohodu
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

„Je nevyhnutné, aby premiér svojou demisiou umožnil uzavretie dohody koaličných partnerov na rekonštrukcii vlády. Postavenie a pozícia žiadneho človeka nie je a nesmie byť dôležitejšia ako záujem krajiny a jej občanov.“ V utorok (23. 3.) to povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Pred týždňom som na tomto mieste verejne požiadala pána premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby čo najskôr ukončil vládnu krízu. Ukázalo sa, že čas situácii nepomohol. Práve naopak. Vládna kríza sa ďalej prehlbuje,“ upozornila Čaputová s dôvetkom, že v utorok prijala už štvrtú demisiu člena vlády, pričom ďalší dvaja svoj odchod podľa nej avizujú. „Neodchádzajú pritom len ministri zodpovední za stav krízy, ale postupne odchádzajú najlepšie hodnotení ministri, na ktorých práci vláda stojí.“

Prezidentka skritizovala aj prerušenie schôdze parlamentu, na ktorého pôdu sa preniesla „nespôsobilosť prijímať väčšinové rozhodnutia.“ Predseda Národnej rady SR a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár prerušil schôdzu parlamentu hneď v úvode. Ako dôvod uviedol vládnu krízu a tiež to, aby sa nepresunul „cirkus“ z vlády do parlamentu.

Výkonná a zákonodarná moc teda nie sú plne funkčné, čo je neprijateľné konštatovanie v krízovej situácii, akú sme už desaťročia nezažili.“

prezidentka sr zuzana čaputová

„Tri týždne rokovaní bez výsledku, a to všetko pred kulisami preplnených nemocníc, vyčerpaných zdravotníkov a ľudí zápasiacich o život, zdravie a vlastnú dôstojnosť, je nebezpečné a neohľaduplné,“ upozornila hlava štátu tvrdiac, že politické elity dávajú ľuďom každým dňom trvania vládnej krízy krutý odkaz odtrhnutosti od ich reálnych životov.

„Vláda nie je eseročka, v ktorej si podielnici dohadujú svoje ďalšie fungovanie podľa osobných záujmov. Vláda je orgán verejnej moci, ktorý má vykonávať službu ľuďom. Vláda a jej funkčnosť je verejným záujmom,“ zdôraznila Čaputová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko