Na hlavný obsah

Prezidentka si vypočula výhrady rektorov k novele vysokoškolského zákona

Citlivo vnímajú otázku akademických slobôd.

Prezidentka si vypočula výhrady rektorov k novele vysokoškolského zákona
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Slovenskú ekonomiku a spoločnosť čakajú veľké zmeny, v ktorých buď vysoké školy zohrajú nezastupiteľnú úlohu, alebo môžu viditeľne chýbať, povedala prezidentka Zuzana Čaputová po štvrtkovom (4. 3.) stretnutí s predstaviteľmi vysokých škôl k pripravovanej novele vysokoškolského zákona.

V Prezidentskom paláci sa stretla s rektorom Univerzity Komenského v Bratislave Marekom Števčekom, rektorom Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Pavlom Sovákom a rektorkou Vysokej školy výtvarných umení Bohunkou Koklesovou. „Vypočula som si ich výhrady k zákonu a najmä to, že sa necítili byť prizvaní do prípravy zákona už vtedy, keď sa formovali jeho kontúry. Citlivou je pre nich otázka akademických slobôd,“ zhodnotila prezidentka.

Stretnutie sa týkalo pripravovanej novely zákona o vysokých školách, ktorý by mal byť onedlho predložený do pripomienkového konania. Navrhovateľ om zákona je minister školstva Branislav Gröhling (SaS). „Je v našom spoločnom záujme, aby kvalita vzdelania rástla a s akademickou obcou aj sministrom školstva Gröhlingom, budem preto naďalej viesť otvorený dialóg,“ dodala Čaputová.

Návrh vyvolal nespokojnosť akademickej obce, viacero jej reprezentantov otvorene deklarovalo protest proti navrhovaným úpravám, ktorým vyčítajú najmä snahu o politický zásah do autonómneho fungovania vysokých škôl.

Pripravovaná novela sa však má upraviť. Po utorkovom (2. 3.) stretnutí vysokoškolských reprezentácií – Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl a Študentskej rady vysokých škôl – s vedením rezortu školstva to potvrdil štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovít Paulis. Zároveň uviedol, že snahou rezortu školstva nikdy nebolo a ani nebude politizovať vysoké školstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko