Na hlavný obsah

Ministerstvo upraví návrh novely o reforme vysokých škôl. Vypočulo námietky

Zástupcovia ministerstva sa stretli s reprezentantmi vysokých škôl.

Ministerstvo upraví návrh novely o reforme vysokých škôl. Vypočulo námietky
Na snímke zľava štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovít Paulis, prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil, predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran, predseda Rady vysokých škôl Martin Putala a minister školstva Branislav Gröhling. Foto: TASR

Návrh novely vysokoškolského zákona, ktorý vyvolal v akademickej obci vlnu kritiky, už nie je aktuálny. Ministerstvo školstva pripraví novú verziu, v ktorej zohľadní pripomienky reprezentantov vysokých škôl. Po utorkovom (2. 3.) rokovaní sa na tom zhodli zástupcovia ministerstva a predstavitelia troch hlavných orgánov reprezentácie vysokých škôl – Rada vysokých škôl SR, Študentská rada vysokých škôl a Slovenská rektorská konferencia.

Tie síce súhlasia s potrebou reformy vysokého školstva, zároveň ale vyjadrili svoje obavy a upozornili na výhrady súvisiace s pôvodným návrhom. Podľa nich vytváral priestor pre zasahovanie štátu do autonómie vysokých škôl a ich politizáciu.

„Pri zmenách vysokoškolského zákona na to budeme prihliadať. Pri úpravách je naším záujmom, aby v nich boli dostatočné poistky tak, aby toto riziko bolo minimalizované. Dohodli sme sa, že všetky pripomienky sa pokúsime zohľadniť v ďalšej verzii návrhu, ktorú budeme potom konzultovať s kontaktnou skupinou, ktorú nominujú reprezentácie vysokých škôl,“ ozrejmil štátny tajomník ministerstva pre vedu a výskum Ľudovít Paulis.

„Veľmi oceňujem že sa zástupcovia reprezentácií zúčastnili konštruktívnej diskusie, prispeli svojimi návrhmi a chcú sa podieľať na zmenách vo vysokom školstve. Následne nominujú delegátov do expertnej skupiny, ktorá sa do konca týždňa opätovne stretne k predbežnému návrhu zákona,“ doplnil minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

„Teší ma, že zásadné výhrady, ktoré sme mali a ktoré sú principiálneho charakteru, vieme zvrátiť. Ak sa odstránia, verím, že výsledok môže byť úspešný,“ povedal prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil.

Predseda rady vysokých škôl Martin Putala súhlasil a zdôraznil potrebu zlepšenia a zefektívnenia riadenia vysokých škôl. Predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran ocenil úsilie študentov o dialóg a postupné úpravy návrhu zákona, na ktorých sa bude podieľať expertná skupina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko