Na hlavný obsah

SaS požaduje výmenu premiéra, Sulík ponúka aj svoj post

Matovič podľa neho stratil dôveru ľudí.

SaS požaduje výmenu premiéra, Sulík ponúka aj svoj post
Na snímke predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR

„Pre zachovanie vlády na pôdoryse súčasnej koalície je možný len odchod premiéra Igora Matoviča (OĽANO),“ vyhlásil v pondelok (15. 3.) predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Pridal sa tak k nedeľnej (14. 3.) výzve predsedníčky Za ľudí Veroniky Remišovej, ktorá požadovala zmenu na premiérskom poste, ale aj odchod Sulíka.

Matovičovi dal čas na rozhodnutie do zasadnutia Republikovej rady SaS, ktorá bude v stredu (24. 3.). Je pritom ochotný ponúknuť aj svoju ministerskú pozíciu. Zopakoval, že liberáli nie sú za predčasné voľby, a ak by o nich parlament prípadne hlasoval, poslanci SaS ich nepodporia.

„Veľmi dúfame a veľmi si želáme, že sa dovtedy (24. 3.) dohodneme na rekonštrukcii vlády, ktorá bude prospešná pre našu krajinu. Ak nie, budeme sa vtedy rozhodovať o odchode z vlády,“ priblížil s tým, že tento scenár je pre stranu poslednou možnosťou. Za najlepšie riešenie zároveň v SaS považujú, aby ani jeden z lídrov koaličných strán nebol členom vlády, teda ani Remišová.

Dohody s Matovičom neplatia, mieni Sulík…

Vystupovanie kabinetu či boj s pandémiou koronavírusu označil za chaotické. Premiér podľa neho rozdelil spoločnosť a pohádal sa s prezidentkou, vedcami či bežnými ľuďmi. Poukázal na najnovší prieskum, podľa ktorého má nedôveru na úrovni 80 %.

„Funkcia premiéra si vyžaduje mnoho schopností a daností, ktorými Igor Matovič nedisponuje. Menežoval boj s pandémiou a spolu s exministrom zdravotníctva tento boj nezvládli. Toto je ich zodpovednosť. Igor Matovič nie je schopný manažérsky, osobnostne a komunikačne viesť vládu. Dohody s ním neplatia, on svoju povahu nezmení, takto sa nedá ďalej fungovať,“ skonštatoval Sulík na margo toho, že v stredu (10. 3.) sa koalícia dohodla na ďalšom fungovaní, ktoré malo zahnať koaličnú krízu.

Dohoda ešte ani nebola podpísaná a už ju Matovič porušil o deň neskôr na tlačovej besede, na ktorej vtedajší šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) ohlásil svoju demisiu.

… a chce sa stretnúť s prezidentkou

Sulík požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o stretnutie, aby s ňou konzultoval ďalšie kroky, o ktorých bude následne informovať verejnosť. Zdôraznil, že na fungovanie potrebuje vláda pokoj a stabilitu a odchod z nej je posledná možnosť. „Nie som prilepený k stoličke a odídem, ak to pomôže krajine,“ podčiarkol predseda liberálov s tým, že by sa v tom prípade vrátil do poslaneckých lavíc.

„Sme pripravení urobiť mnoho ďalších ústupkov, ak dôjde k tej kľúčovej veci, a tou je výmena premiéra,“ pokračoval Sulík s tým, že ak by OĽANO za nového predsedu vlády navrhlo ministra financií Eduarda Hegera, vedeli by si o ňom v strane predstaviť solídnu diskusiu. Je podľa neho dôležité, aby nový premiér mal dôveru občanov, bol schopný dobrej spolupráce s prezidentkou, samosprávami, ale aj s koaličnými partnermi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko