Na hlavný obsah

Remišová vyzvala Matoviča a Sulíka, aby odišli z vlády

Majú tak urobiť v záujme všetkých ľudí na Slovensku.

Remišová vyzvala Matoviča a Sulíka, aby odišli z vlády
V popredí podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: TASR

Podpredsedníčka vlády a šéfka strany Za Ľudí Veronika Remišová uviedla, že za uplynulé dva týždne absolvovala desiatky hodín rokovaní s premiérom Igorom Matovičom (OĽANO), s ministrom hospodárstva a šéfom SaS Richardom Sulíkom aj s predsedom parlamentu a hnutia Sme rodina Borisom Kollárom a urobila všetko, čo bolo v ľudských silách, aby zachránila fungovanie súčasnej vládnej koalície.

„Žiaľ, rokovania sa stále točia v kruhu a vládna kríza spôsobená konfliktami medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom stále trvá. Slovensko aj celá Európa sú však na vrchole najväčšej krízy od druhej svetovej vojny a považujem za krajne nezodpovedné, aby takýto stav pokračoval,“ vyhlásila.

Potvrdila svoje skoršie slová, že vidí len dve riešenia krízy, a to predčasné parlamentné voľby alebo odchod spomínaných lídrov. Predčasné voľby by pre ňu boli „zradou väčšiny ľudí na Slovensku a uvedú krajinu do chaosu v čase, keď to najmenej potrebujeme.“

Zdôraznila, že Matovič a Sulík urobili veľa chýb, či už išlo o spochybňovanie opatrení alebo presadzovanie sporných vecí a vzájomné útoky. „Teraz sa však chystajú spraviť najväčšiu chybu svojho života, rozbiť vlastnú vládu, na čo by doplatilo celé Slovensko,“ podčiarkla.

Chápe, že sa môžu cítiť ľudsky alebo politicky ukrivdení, že sa budú na ňu za tieto výroky hnevať. “Ale majú možnosť urobiť štátnické gesto, ukázať, že to so Slovenskom myslia dobre. Pretože ak svoje egá neprekonajú, uvrhnú krajinu do úplného chaosu počas najväčšej krízy od druhej svetovej vojny. Nebudú sa môcť viac pozrieť do očí svojim voličom a naozaj si neviem predstaviť, ktorý rozumný človek by v predčasných voľbách volil stranu, ktorá bola dvakrát vo vláde a dvakrát tú vládu po roku položila. Preto ich prosím, aby to rozhodnutie v záujme Slovenska urobili,“ skonštatovala.

Remišová dodala, že aktuálna situácia vo vláde ďalej nemôže pokračovať. „Máme jasnú koaličnú zmluvu, jasné programové vyhlásenie vlády. Na ich základe môžu poslanci parlamentu do 24 hodín podpísať podporu pre nového premiéra a pani prezidentka ho môže vymenovať, ako sa zaviazala. Vláda môže začať okamžite fungovať a riešiť všetky naliehavé problémy, ktoré prináša koronakríza,“ uviedla. Za na považuje situáciu v nemocniciach, očkovanie, obnovu ekonomiky po kríze a tvorbu pracovných miest. „To je plán, ktorý presadzujem,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko