Na hlavný obsah

Viaceré krajiny severnej Európy pozastavili očkovanie vakcínou od AstraZenecy

Dôvodom sú informácie o krvných zrazeninách.

Viaceré krajiny severnej Európy pozastavili očkovanie vakcínou od AstraZenecy
Na snímke zdravotná sestra drží v ruke injekciu s vakcínou AstraZeneca. Foto: TASR

Dánsko, Island a Nórsko vo štvrtok (11. 3.) pozastavili očkovanie proti koronavírusu všetkými očkovacími látkami od spoločnosti AstraZeneca. K rozhodnutiu pristúpili po správach o krvných zrazeninách u ľudí po očkovaní a tiež podozrivom úmrtí v Dánsku, ktoré už preveruje Európska agentúra pre lieky (EMA). Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na miestne úrady.

Preventívne opatrenie aj v Taliansku

Viaceré európske krajiny tento týždeň po správach o krvných zrazeninách preventívne pozastavili očkovanie dávkami zo šarže vakcíny AstraZeneca ABV5300. Taliansko ešte vo štvrtok zakázalo použitie dávok zo šarže ABV2856 v dôsledku „nežiaducich reakcií“, no podrobnosti, aké reakcie to sú, neuviedlo. Tamojší liekový regulátor prešetruje tiež úmrtie jedného vojaka, ktorý zomrel deň po tom, čo mu podali preparát od tejto firmy, uviedla agentúra ANSA. Úrad zdôraznil, že nebolo preukázané, že úmrtie spôsobila vakcína. Zákaz je preventívnym opatrením.

AstraZeneca po správach o pozastavení očkovania jej látkou vyhlásila, že jej najväčšou prioritou je bezpečnosť pacientov. „Regulačné orgány majú jasné a prísne normy účinnosti a bezpečnosti pre schvaľovanie akýchkoľvek nových liekov, medzi ktoré patrí aj vakcína proti COVID-19 AstraZeneca. Bezpečnosť vakcíny bola rozsiahlo študovaná v tretej fáze klinických testov a recenzované údaje potvrdzujú, že vakcína je všeobecne dobre tolerovaná,“ uviedla.

EMA v stredu uviedla, že „v súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že by očkovanie spôsobilo stavy, ktoré nie sú uvedené ako vedľajšie účinky tejto vakcíny“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet