Na hlavný obsah

Zelené covidové pasy bude europarlament schvaľovať v zrýchlenom konaní

Návrh podporila väčšina europoslancov.

Zelené covidové pasy bude europarlament schvaľovať v zrýchlenom konaní
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Európsky parlament (EP) bude schvaľovať návrh na vytvorenie digitálneho zeleného osvedčenia, známeho aj ako covidový pas, pomocou takzvaného naliehavého postupu. Pas by mal od leta uľahčiť cestovanie počas pandémie. Naliehavý postup umožňuje rýchlejšie schvaľovanie návrhov Európskej komisie v EP, plne pritom rešpektujúc demokratické postupy a právomoci EP.

Plán na urýchlené vytvorenie digitálneho covidového pasu v stredu (24. 3.) podporila väčšina europoslancov. Podľa návrhu Komisie by mal obsahovať informáciu o:

  • zaočkovaní cestujúceho proti ochoreniu COVID-19,
  • negatívnom výsledku testu na koronavírus,
  • alebo o prekonaní koronavírusu.

Časť poslancov zdôraznila, že nová právna úprava musí obsahovať silné záruky v oblasti ochrany údajov osobného i zdravotného charakteru. Viacerí poslanci tiež zásadne odmietli diskrimináciu osôb, ktoré nebudú zaočkované.

Parlament by mal počas nasledujúceho plenárneho zasadnutia v dňoch 26. – 29. apríla prijať svoj mandát na rokovania s Radou (ministrov) EÚ o konečnom znení právnej úpravy týkajúcej sa covidových pasov. Výsledok týchto rokovaní by mal byť vo forme kompromisného legislatívneho návrhu schválený oboma zákonodarcami – EP aj Radou (ministrov) EÚ.

„Potrebujeme digitálne zelené osvedčenie, aby sme v čase pokračujúceho boja proti pandémii COVID-19 obnovili dôveru v schengenský priestor. Toto osvedčenie nemôže byť podmienkou voľného pohybu, nakoľko ten je v Európskej únii základným právom, a nemôže viesť k diskriminácii voči osobám, ktoré toto (osvedčenie) nemajú. Údaje občanov musia byť chránené a na osvedčení by mali byť uvedené len tie nevyhnutné,“ vyhlásil predseda Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci Juan Fernando López Aguilar.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko